Yumurtlama Takibi (Ovulasyon İndüksiyonu) Nedir?
Yumurtlama Takibi (Ovulasyon İndüksiyonu) bir kadında yumurtlama dönemi 21 ila 35 günlük periyotlarda gerçekleşir. Bu döngü takip edilerek kadının en doğurgan olduğu zamanı bulmasına yardımcı olur ve gebelik şansını arttırması amaçlanır. Yumurtlama Takibi yapılmaz ise sağlıklı bir kadının bile hamile kalma şansı yüzde yirmi beş civarındadır. Bu yüzden gebelik şansını arttırmak için Yumurtlama Takibi önem içermektedir. Yumurtlama problemi ebeveyn olmak isteyen ama olamayan çiftler arasında sık rastlanmaktadır. Hormon bozuklukları ve düzensiz adet dönemi yaşayanlarda Yumurtlama problemi gözükmektedir. Bu problemi yaşayan hastalar Yumurtlama Takibi tedavisine başlar. Ovulasyonun gerçekleşip gerçekleşmediğinin anlamanın yollarından biri hormon tetkikleri ve ultrason takibi yapılarak öğrenilebilir. Önemli faktör hastanın tüplerinin açık olması ve erkeğin sperm sayısının normal düzeyde olması gerekmektedir. Bununla beraber Yumurtlama Takibi için kullanılan birçok ilaç vardır. İlaçların temel amacı Ovulasyonu düzenlemek, sayısal olarak yumurtaları arttırmak ve gebelik şansını yükseltmeye çalışmaktır. Olgun yumurtalar elde etmek için ilaçlar farklı dozlarda ve farklı kombinasyonlarda kullanılmaktadır. Bu ilaçları kullanmak için hastanın yumurtalıklarına ve test sonuçlarına bakılarak karar verilir. Yumurtlama Takibi Tedavisinde kullanılan bazı yöntemler;
• GnRH Analogları;
Günlük enjeksiyonlar ve burun spreyi şeklinde uygulanan ilaçlardır. Kadınlarda, yumurtanın gelişmesinde görevlidir. Yumurtadaki bu gelişim östrojen hormonunun salgılanmasını arttırır ve FSH salgılanmasını azaltıp LH salgılanmasını artış sağlar. Bu artış ile Yumurtlama işlemi gerçekleşir. Yumurtlama sonrası FSH ve LH salgılarında düşüş olması muhtemeldir. Yan etkileri arasında ciltte kızarıklık, baş ağrısı, ruh hali değişimleri görülmektedir. İlaç kullanımı bırakıldıktan sonra tüm yan etkiler biter ve düzelir.
• Çatlatma İğnesi;
Çatlatma iğnesi kısırlık sorununa bağlı tedavi olmak isteyen kadınlarda bebek sahip olmasında yardımcı olan bir iğnedir. Çatlatma İğnesi büyüyen foliküllerin çatlamasına ve daha fazla sayıda yumurta oluşmasına yardımcı olur. Çatlatma İğnesi LH hormonunu taklit ederek yumurtanın olgunlaşmasına ve çatlatmasına yardımcı olur. Genellikle 36. Saatte yapılan Çatlatma İğnesi tüp bebekte yumurta toplama işlemi planlayarak tek bir defa yapılır. Çatlatma İğnesinin zamanı çok önemlidir mutlaka doktorunuzun söylediği gün ve saat yapılmalıdır. Eğer dikkat edilmezse gebelik ihtimali kaybolur. Ağrısız ve konforlu bir ilaçtır. Kalçadan, göbekten veya koldan yapılmaktadır.
Yumurtlama Takibi (Ovulasyon İndüksiyonu) Tedavisi çocuk isteyen çiftlere uyguladığımız birinci basamak bir tedavi yöntemidir.
Yumurtlama Takibi Tedavisi Kimlere Uygulanır?
Yumurtlama Takibi (Ovülasyon İndüksiyonu) Tedavisi Kimlere Uygulanır İnfertilite (kısırlık) problemi yaşan hastalara uygulanmaktadır. Yumurtaların olmadığı ve düzensiz olduğu hastalarda kullanılabildiği gibi hormon problemi veya nedeni açıklanamayan hastalarda da Yumurtlama Takibi Tedavisi uygulanabilir. Tedavi yöntemleri tanıya göre değişebilir. Yumurta büyütme işlemi Ovulasyon süreci olmayan veya seyrek olan hastaların sık tercih ettiği yöntem biçimidir. Bazen yumurta olgunlaşma ve çatlama anormalliği olan kadınlarda da bu tedavi tercih edilebilir. Yumurtlama Takibi Tedavisi almak isteyen hastanın tedaviyi alabilmesi için başka bir probleminin olmaması, tüplerin açık olması ve partnerinin sperm testinin normal olması gerekmektedir.