Yaz Sıcaklarında Gebelik

Sıcak Yaz Günlerinde Gebeler Nelere Dikkat Etmeli?

 

Sıcak yaz ayları son yıllarda sıcak olmanın da ötesinde kavurucu bir hal alması gebelerimizi oldukça fazla etkilemektedir. Gebeliğin kendisinin anne bünyesinde yarattığı değişikliklere ilaveten bebeğin de mevcut durumdan etkiye açık olması aileleri ve doktorları aşırı sıcaklar konusunda tedirgin etmektedir. Gebelik fizyolojisine adapte olmakta zorlanan anne adayı yaz sıcaklarında ne yapmalı?

 

Gebelikte vücut ısısı artar o yüzden sıcağı kolay kolay tolere edemezler. Hormonal sebeplerden halsiz ve uykuya meyil varken sıvı ve tuz kaybı ile bu durum daha da ciddileşir. Gebelikteki baskıdan dolayı nefes almakta zorlanan gebeler sıcaklardan kalitesiz bir uyku düzeni yüzünden de sıkıntı yaşamaktadır. Bütün bu olası durumlar için biz hekimler olarak gebelere şunları tavsiye ediyoruz.

 

  • İnce ve Pamuklu Giysiler Tercih Edilmeli

 

  • Yaklaşık 2.5 lt/gün tüketilmesi ve özellikle sıcak öğle saatlerinde dışarıya çıkılmaması önerilir. Sıvı alımındaki yetersizlik, tansiyon düşüklüğüne neden olabildiği gibi; kabızlık, idrar yolu sorunları ve bebeğin amniyotik sıvı miktarında azalmaya da yol açabilir. Bebeğin içinde bulunduğu amniyon sıvısı ve plasentanın, içeriğinin zenginliğini sağlamak için hamilelikte sıvı tüketimi her mevsim önem taşıyor. Ancak hormon değişikliği nedeniyle daha fazla terledikleri için, hamilelerin kaybettikleri besin öğelerini yerine koymaları açısından sıvı tüketiminin önemi yazın daha da artıyor.

 

  • Hamilelerin uterusa giden damarları baskıdan kurtarmak için sola yatmaları öneriliyor. Sırtüstü yatılması, “vena kava” adlı büyük toplardamarda baskıya neden olabiliyor. Bu durum, hamilelerin tansiyonlarının düşmesine ve baygınlığa yol açabiliyor. Aynı zamanda fetusa giden oksijenin azalması nedeniyle de riskli bir durum oluşabiliyor.

 

  • Hekime danışılarak yapılan temposu düşük yürüyüşler, vücutta insülinin düzenli salınımını sağlayarak hızlı kilo alımını engelliyor.

 

  • Hamilelik döneminde damarların geçişkenliği artıyor. Buna bağlı olarak da cilt altında ödem görülüyor. İstirahat ile kan akışında artış sağlanıyor. Bu yüzden özellikle çalışan hamilelerin gün içerisinde ayaklarını uzatarak dinlenmesi ödemi azaltıcı bir yöntem oluyor.

 

  • Hafif gıdalar tüketilmesi, Acı ekşi yağlı gıdaların tercih edilmemesi, Kafein içeren gıdalar ( kola , kahve vb) tüketilmemesi, Kan pıhtılaşma sorunu olan anne adaylarının varis çorabı giyerek seyahat etmesi uygundur.

 

  • Koruması daha zor olan yiyecekler özellikle yaz aylarında hamileler için risk oluşturuyor. Sıcaklık nedeniyle zararlı bakterilerin kolayca üreyebileceği bu mevsimde az pişmiş ya da buzdolabında bekletilmeyen yiyeceklerden uzak durulmasında yarar var. Hamilelerin hangi mevsimde olursa olsun, özellikle çiğ yiyecekleri hijyeninden emin olmadıkları lokanta gibi dış mekanlarda tüketmemeleri gerekiyor. İyi yıkanmamış sebze ve meyvelerin yanı sıra çabuk bozulabilen tavuk etinin de bu aylarda dışarıda tüketilmesi önerilmiyor.