Çocuk sahibi olmak isteyen bir çift korunmaksızın haftada en az iki ilişki halinde iken 1 yıl gebelik elde edilmeme durumu infertilite olarak adlandırılır. İnfertilite tanısı alan bir çift nedeni ortaya koyabilmek ve doğru tedaviyi uygulayabilmek için bir dizi test ve muayene yapılır. İnfertilite nedeni net bir şekilde ortaya konduktan sonra tedavi stratejileri belirlenir. İnfertilite tedavisi sadece tüp bebek tedavisi değildir. Tüp bebek tedavisi kimi hasta grubunda ilk seçenek iken, kimi hasta grubunda ertelenmesi gereken bir seçenektir. Üremeye yardımcı tedaviler başlığı altında yumurtlama tedavisi, natürel ilişki zamanı planlama, aşılama ve en son olarak da tüp bebek tedavisi yer alır. Yeni evli çiftlerde ise her şey yolunda gözüküyor ise bekleme ile yönetim dediğimiz zamana bırakma süreci de söz konusudur. Zamana bırakma konusunda en önemli konu çiftin gebe kalmasını engelleyecek gözükür bir sebep olmaması, yaşının genç olması ve bekleme süresinin en baştan çifte bildirilmesi gerekir. Örneğin 35 yaşdan küçük kadınlar için 12 ay olan bekleme süresi 35 yaş üzeri hastalarda 6 aydır. Daha uzun beklemeler zaman kaybı ve doğurganlık oranında azalma ile karşımıza çıkar.
Hangi tedaviye hangi hastalarda öncelik verilmelidir? Burada asıl olan infertilite nedeni, kadın yaşı ve evlilik süresi dikkate alınmalıdır. Sperm problemleri, problemin derecesine göre farklı tedavi stratejileri gerektirir. Spermiyogram testi birim hacimdeki sperm sayısı, spermlerin hareket yüzdesi ve spermlerin mikroskobik incelemeleri ile şekil yani morfoloji değerlendirmesi ile yapılır. Hiç canlı spermin görülmediği azoospermi hastaları doğrudan tüp bebek tedavisi adayı olsalar da; azoospermi nedeni olabilecek farklı hastalıklar farklı tedavi seçenekleri ile tedavi edilmelidirler. Kromozom bozuklukları olan azoospermik erkekler, doğuştan inmemiş testisi olan azoospermik erkekler, çocukluğunda kabakulak gibi yüksek ateşli hastalık geçiren hastalar yada kromozom yapı ve sayısı normal, hormonları normal sadece testislerden spermi taşıyan kanalların doğuştan yok olduğu hastalar çok farklı tedavi dinamiklerine sahiptir. Örneğin doğuştan iki taraflı sperm taşıyan kanalların yokluğu durumunda ilave bir tek gen hastalığı olan Kistik Fibrozis hastalığı açısından dikkat edilmelidir. Aksi takdirde hastada gebelik elde ettiğimizde genetik hastalığı olan hasta bir çocuk doğmuş olabilir.
Doğrudan tüp bebek tedavisi gerektiren durumlar şöyle özetlenebilir;
– İki taraflı tüplerde tıkanıklık
– Azoospermi
– Genetik Hastalık
– HLA uyumlu kardeş gereksinimi
– Tekrarlayan gebelik kayıpları
– Düşük rezervli hastalarda havuz yöntemi amaçlı
– Diğer yardımla üreme yöntemleri ile gebelik elde edilemeyen hastalar.
Çocuk arzusu ile başvuran hastalar ilk değerlendirme ve muayene sonrasında onlara en uygun tedavi şekline karar verilir. Bu karar tıbbi olarak hekim tavsiyesi ile alınabildiği gibi kimi zaman da hastanın kendisi süreci hızlandırmak için de isteyebilir.
Henüz Yorum Yapılmamış