Tüp bebek tedavisi ile çocuk sahibi olmak isteyen çiftler için genetik incelemeler oldukça önemlidir. Çünkü tedavide çiftlerin yalnızca çocuk sahibi olmasını değil, aynı zamanda doğacak çocukların her anlamda sağlıklı olması sağlanır. Anne veya baba adaylarından en az birinde genetik bir hastalığın söz konusu olması durumunda genetik incelemeler yapılır. Bunun haricinde doğacak olan bebekte genetik hastalıkların ortaya çıkmasını tetikleyecek herhangi bir durum varsa bu incelemeler başlatılır.
Tüp Bebek Tedavisinde Genetik İncelemeler Ne İçin Yapılır?
Tüp bebek tedavisinin esas amaç doğru embriyoyu bularak anne adayına transfer etmektir. Bu sayede embriyonun anne karnında tutunma olasılığı artarak gebelik sürecinin başlaması sağlanır. Ancak transfer edilecek olan embriyo rastgele seçilemez. Doğacak olan bebeğin sağlıklı bir birey olması istendiğinden dolayı embriyoda kalıtsal hastalıkların araştırılması yapılır. İşte bu araştırma süreci tüp bebek tedavisinde genetik incelemeler başlığı altında değerlendirilerek; ileri yaşlarda çocuk sahibi olmak isteyenler, bilinen kalıtsal hastalığa sahip olan anne babalar veya kalıtsal hastalık taşıma riski olan embriyolar için uygulanan bir yöntemdir.
Kimler Tüp Bebek Tedavisinde Genetik İncelemeler Yaptırmalıdır?
- Kalıtsal hastalığı bulunan ebeveynler
Bazı çiftler hayatlarının bir noktasında kendilerinde bulunan kalıtsal hastalığın farkına varıyor ve başka bir dönemde de tüp bebek tedavisine girişiyor. Bu esnada bilinen hastalığın embriyoda görülmemesi için testler yapılıyor.
- Kalıtsal hastalığı olduğu bilinmeyen ebeveynler
Bazı çiftler hayatları boyunca kalıtsal bir hastalığı olup olmadığını öğrenmemiş olabiliyor. Ancak tüp bebek tedavisine başvurduğunuzda doktorunuz sizlere birçok soru soracak ve test yapacaktır. Bu bağlamda genetik anomaliler teşhis edilebilir.
- İleri yaşlarda gebelik isteyenler
Yaş ilerledikçe kadınların yumurta rezervleri azalmaya başlar. Var olan yumurta hücrelerinin %70’i de genetik anomaliler içerir. Bu durumda da embriyonun genetik açıdan sağlıklı olmama riskini büyük ölçüde arttırır. Diğer bir seçenek ise gebeliğin doğum ile sonuçlanamamasıdır. Ancak, ileri yaşlarda çocuk sahibi olmak isteyen kişilerin transfer öncesinde embriyoya bazı genetik incelemeler yaptırması tavsiye edilir.
Tüp Bebek Tedavisinde Genetik İncelemeler Nasıl Yapılır?
Genetik incelemelerin ilk yönteminde embriyodan üçüncü gün bir örnek alınmasını kapsar. Üçüncü gününü yaşayan embriyodan bir hücre örneği alınır ve bu tek hücrenin genetik taraması yapılır. Diğer bir yöntem ve en çok tercih edileni ise beşinci günde alınana örnektir. Beşinci gününü yaşayan embriyonun dış hücre kütlesinden 6 ila 7 adet hücre alınır. Bu hücrelerin laboratuvar ortamında detaylı şekilde incelemesi yapılır. Gelişen teknoloji ile birlikte embriyodan örnek alınması ve alınan örneğin doğru sonuçlar verme eğilimleri kolaylaştı. Bu nedenle embriyodan 3 veya 5’inci günlerin haricinde de hücre örneği alınsa sonuçlar başarı verecektir. Ancak, bu günler doğru sonucu yakalama açısından çok daha iyidir.
Tüp Bebek Tedavisinde Genetik İncelemeler Kapsamında Kaç Embriyo İncelenebilir?
Embriyoların genetik açıdan incelenmesi konusunda herhangi bir alt limit veya üst limit bulunmuyor. Tek bir embriyonun bile genetik incelemeye tabi tutulması doğacak olan bebeğin kalıtsal hastalık haritası bağlamında bilgi verebilir. Ancak yine de ne kadar çok embriyoya genetik inceleme yapılırsa anneye transfer edilecek olan doğru embriyoyu bulma olasılığı da artar.
Bazı hastaların embriyo sayıları az olabilir. Bu durumda da genetik inceleme için yeterli embriyo oluşmaz. Ancak, embriyoların biriktirilerek genetik tanı yapılması seçeneği ortaya çıkar. Az embriyosu olan hastaların var olan embriyoları ikili ve üçerli olarak biriktirilir ve incelemeye alınır.