TÜP BEBEK AŞAMALARI
Tüp bebek tedavisi ilk görüşme ve muayene ile başlayıp sonrasında 5 aşamadan oluşur. İlk görüşme genellikle uzun sürer. Detaylı bir hikâye ve tıbbi geçmiş sorgulaması gerekmektedir. Çünkü her bir detay bizi tedavi de başarıya götürecek bir ayrıntı içerebilir. Daha önce yapılmış olan tetkik ve muayeneler, ameliyatlar ve tedaviler bize yol göstericidir.
-
YUMURTALIKLARIN UYARILMASI
İlk etapta yumurtalıkların uyarılması gerekir. Çünkü bayanlar her ay bir tane yumurta üretir. Oysa her ay yaklaşık 1000 e yakın yumurta kaybedilir. Biz ilaç tedavisi ile zaten kaybolacak bu yumurtalar içinden 15-20 adet zaman zaman 30 lu rakamlarda yumurta elde etmekteyiz. Hastalar burada en çok yumurtaların tükeneceğinden endişe duyarlar fakat bu kayıp doğal olarak her ay olmakta bilakis biz kaybolacak süreçteki yumurtaları kurtarmakta ve ona dünyaya gelme şansı tanımış oluyoruz. Bu aşama 10-12 gün arası sürmektedir. Anne adayları her gün cilt altı uygulama ile enjeksiyonlarını yapmaktalar ve belirli aralıklar ile tüp bebek merkezine gelerek ultrason ve kan tahlillerini yaptırarak tedavi gidişatı ve yumurtaların ve rahim iç tabakasının yeterli olgunluğa ulaşması sağlanarak bu basamak tamamlanmaktadır.
2. YUMURTA VE SPERM ELDE EDİLMESİ
Artık kadının yumurtaları hazırdır ve toplanması gerekmektedir. Yumurta toplama işlemi kısaca OPU diye adlandırdığımız işlem anestezi altında yaklaşık 15-20 dakika sürmektedir. Aynı esnada erkek de mastürbasyon yolu ile spermini vermektedir. Çok özel durumlarda bu işlem cerrahi yol ile mikroTESE dediğimiz yöntem ile elde edilmektedir. Laboratuvarda bir dizi işlem ve hazırlıktan sonra artık yumurtalar döllenme işlemi için hazırdır.
3. DÖLLENME İŞLEMİ
Çoğunlukla mikroenjeksiyon işlemi uygulanmaktadır. Mikromanüplatör dediğimiz ciddi büyütmelerle dijital ortamlarda görüntü alıp kaydetme özelliğinde olan ve bir lazer ünitesi ile entegre edilmiş kompakt sistemlerle sperm ve yumurtalar birleştirilir. Bu aşamada olgun olan her yumurta işleme alınırken spermlerin en hızlısı, en şekil olarak standart olanı tercih edilir.
4. EMBRİYO GELİŞİM SÜRECİ
Embriyoloji laboratuvarında genelde 5 bazen 6 gün kadar embriyolar birer birer gelişim açısından takip edilirler. Embriyolar sadece şeklen değil 24 saat kesintisiz şekilde kapalı devre görüntüleme sistemleri ile hangi saatte hangi aşamada olduğuna kadar izlenerek gebelik şansı en yüksek embriyonun seçilmesi yoluna gidilmektedir. Burada laboratuvar ekibinin deneyimi ve ekipmanın önemi öne çıkmaktadır.
5. EMBRİYO TRANSFERİ
Embriyo artık tutunmaya hazırdır. Rahim iç tabakası da uygun durumda ise transfer işlemi gerçekleşir. Embriyo transferi anestezi ihtiyacı duyulmayan kolay bir işlemdir. 2-3 dakikada tamamlanır. Zaten de kısa zamanda sonuçlandırılması gereken hassas bir işlemdir.