Tekrarlayan Gebelik Kayıpları (Düşükler)

Çocuk sahibi olmak isteyenlerin karşılaştığı en büyük sorunlardan biri düşük riskidir. Yapılan araştırmalara göre her 5 kadından 1’i hayatlarında en az bir kez düşük riski ile karşı karşıya kalabilir. Üstelik, gebeliklerin %30’u da düşük ile sonuçlanıyor ve büyük bir çoğunluğu daha yerleşme aşamasındayken tutunamıyor. Ancak, birbirini takip eden 3 veya daha fazla gebeliğin 20. haftadan önce sonlanması, tekrarlayan gebelik kayıpları kapsamında değerlendiriliyor ve doktorlar tarafından sebebinin araştırılması gerekiyor.

 

Tekrarlayan Gebelik Kayıpları (TGK) Nedir?

 

Art arda 3 kez 20. gebelik haftasına ulaşmadan sonlanan hamileliklere, tekrarlayan gebelik kayıpları teşhisi konur. Her ne kadar TGK için 3 gebeliğin sonlanması olarak tanım yapılsa da doktor kontrolünde bu durumun araştırılmaya geçilmesi için 2 gebeliğin sonlanmış olması yeterlidir. Bu durumun birçok farklı sebebi olabilir.

Kanın pıhtılaşması sorunları

Annede bulunan hastalıklar

Bağışıklık sisteminin zayıflığı

Anne rahmindeki yapısal bozukluklar Anne ve babadaki genetik bozukluklar Hormonlar

Yukarıda bahsedilen her bir sorunun, tekrarlayan gebelik kayıpları önlenmesi için farklı çözüm yöntemleri vardır. Ancak burada önemli olan nokta tedavi için sorunun doğru saptanmasıdır.

 

Tüp Bebek Tedavisinde Tekrarlayan Gebelik Kayıpları (TGK) Yaklaşımı Nasıl Olmalıdır?

 

Öncelikli olan hastanın tekrarlayan gebelik kayıpları nedenleri araştırılmalı ve tedavi edilmelidir.

Tekrarlayan 2. trimester (12-28 hafta) gebelik kaybı görülen vakalarda doktor tarafından yakın takipte olması gerekir. Bu tip durumlarda tedavi için rahim ağzına dikiş atılması (servikal serklaj) önerilir.

Rahimdeki patolojik bulguların henüz tekrarlayan gebelik kayıplarının ana nedenlerinden biri olduğu saptanamamıştır. Ancak, en basit ifadeyle rahme baskı yapan myom’ların cerrahi olarak çıkarılması önerilir.

Anne rahminin doğuştan gelen yapısal bozukluklarında cerrahi yöntemler önerilmez.

İnsülin direnci bulunan polikistik over sendromlu vakalarda metformin tedavisinin faydalı olduğu saptanmıştır.

Tiroit hormonlarının yetersizliği gözlenen vakalar, medikal tedavi edilmelidir.

Antifosfolipid sendromu bulunan vakalar, doktor tarafından önerilen ilaçlarla tedavi edilmelidir.

 

Tekrarlayan Gebelik Kayıpları Sorununda Genetik İncelemede Neler Kullanılır?

 

Tekrarlayan gebelik kayıpları gözlenen bir hastada ilk olarak anne ve babanın genetik incelemeleri yapılır. Ancak, anne babada genetik bir bozukluk bulunmasa da fetüste kromozomal anomaliler görülür. Bu nedenle gebelik kayıplarının tekrarlama risklerini tespit etmek için gebelikte kromozom analizi, FISH ve Array CGH yöntemler ile analiz edilmesi önerilir.

Anne veya babada bulunan kromozomal bozukluklar, TGK’nın en sık görülen sebeplerinden biridir. Bu nedenle, eşlerden en az birinde yapısal bir anomali tespit edildiğinde bu çiftlere preimplantasyon genetik tanı (PGD) yapılması önerilir.

Tek gen hastalıkları da tekrarlayan gebelik kayıpları için bir nedendir. Akraba evliliklerinde sıklıkla rastlanır.

Tromfobili, kanın pıhtılaşma eğilimi gösterdiği bir hastalıktır. Bu durum tekrarlayan gebelik kayıpları için tetikleyici bir unsur olabilir.