Polikistikover Sendromu (PCO)

POLİKİSTİK OVER SENDROMU

Tüm dünyada en sık teşhis edilen hormonal hastalıktır. Metabolik ve hormonal sistemi etkiler. Kliniğe yansıması adet düzensizliği, kilo kontrolünde bozukluk, saç dökülmesi, ciltte yağlanma ve akne (sivilce) ve gebe kalamama şeklindedir. Bu hastalığın teşhisi basit bir ultrason muayenesi ve bir kaç hormon testi ile kolaylıkla yapılabilir. Polikistik over sendromu hastalarının kan testosteron seviyeleri yüksektir bunun neticesi olarak erkek tipi saç dökülmesi, adet düzensizliği ve vücutta erkek tipi kıllanma meydana gelir. Polikistik over sendromunun net bir tedavi planı yoktur. Öne çıkan semptomların tedavisi ve uzun vadeli risklerin giderilmesi birinci amaçtır. Kimi polikistik over sendromlu hasta aşırı kilolu, erkek tipi kıllanma ve adet düzensizliği ile başvururken bir kısım polikistik over sendromlu hasta adetleri çok düzenli, ideal vücut ağırlığına sahip ve doğurgan olarak da karşımıza çıkabilir. Her nasıl olursa olsun polikistik over sendromlu hastalar orta ve uzun vadede kalp damar hastalıkları, inme, obezite, karaciğer yağlanması, hipertansiyon ve infertilite açısından risk altındadır.
Polikistik over sendromu hastaları gebe kalma ile ilgili zorlandıklarında tüp bebek tedavisi ilk seçenek değildir. Öncelik kilo kontrolü, beslenme düzeni değişikliği, egzersiz ve insülin direnci ile mücadele çoğu zaman tüp bebeğe gerek kalmadan bize gebelik şansı verebilir. Şartlar tüp bebek gerektiriyor ise polikistik over sendromu hastalarının tedavi protokolleri standart yumurtalık rezervi olan kadınlara göre pek çok açıdan farklılık gösterir. Polikistik over sendromu hastalarında normalden fazla folliküle sahip olmalarından dolayı uygulanan iğne tedavisine aşırı cevap verebilir ve hormonlar fizyolojik sınırları çok fazla aşabilirler. Supra fizyolojik dozlardaki hormonlar; tedavi süresi ve sonrasında yumurtalıkların aşırı uyarılması sendromu (OHSS) dediğimiz bir klinik tabloya neden olur. Bu klinik tabloda hastada 3.boşluklar olarak adlandırılan batın içi, plevral (akciğer) zarlar arası, perikard arası ( kalp zarı ) mesafelere damar içi sıvının kaçması ve bu boşluklarda birikmesinden dolayı şişkinlik, nefes darlığı, kalp sıkışması, barsak hareketlerinde sıkıntı, damar içi sıvı azalmasına bağlı aşırı halsizlik, iştahsızlık, bulantı, kusma, ciddi kabızlık gibi günlük hayatı sekteye uğratacak şikayetler yer alır. % 10 hastada hastaneye yatacak ciddi durumları doğurabilir.
Son 10 yılda ilaç rejimlerindeki değişiklikler ile bu durum uzman ellerde neredeyse sıfır seviyesine kadar az görülmekte hasta konfor ve güvenliği sağlanabilmektedir.
Polikistik over sendromu hastaları aşılama tedavisi ile yeterince başarılı tedavi edilemez. Çünkü aşılamada amaç en fazla 2 follikül uyarılarak trigger edilmesi ve erkek spermlerinin işlemlerden geçirmek sureti ile daha konsantre, daha hızlı ve negatif faktörlerden arındırılmış halde rahim içine verilmesi sureti ile doğal gebelik elde etmeyi amaçlar. Polikistik over sendromu hastalarında aşılama hazırlığı için uygulanan iğneler kadında yüksek sayıda follikül varlığı neticesinde çok kolay bir şekilde 4 ve daha fazla hatta bazen 10 kadar follikülün büyümesi ile sonuçlanabilir. Bu durumda tedavi iptalleri ve çoğul gebeliklere yol açar. Polikistik over sendromu hastaları tüp bebek tedavisinde onlarca follikül gelişimine maruz kalsa da folliküllerin aspire edilmesi yani yumurta toplama işlemi ile sahip olduğu tüm oositleri kadından alarak laboratuvar ortamında saklayarak ve toplanan oositleri sperm hücreleri ile birleştirerek embriyo oluşumu ve ardından embriyo gelişimini izleyerek gebelik potansiyeli olan sağlam embriyoların seçilmesi ve neticesinde dondurulması ile çoğul gebelik riskini ortadan kaldırmaktadır.