PAP Smear Testi (Servikal Smear)

Pap Smear testi Nedir?

Kadınlarda görülen rahim ağzı kanserini tespit etmek için kullanılan Pap Smear testi, aynı zamanda prekanser taramasında kullanılmaktadır.

Rahim ağzı kanserini arttıran bir takım etkiler bulunuyor. Bunların arasında erken yaşlarda cinsel yaşamın başlaması, HPV enfeksiyonu, kanser oluşumuna zemin hazırladığı kanıtlanmış sigara kullanımı gibi etkenler sayılabilir. Smear testi de bu tür etkenlerin ortaya çıkartabileceği rahim ağzı kanserini ortaya çıkartan çok basit bir testtir.

Servikal Smear Nedir?

Servikal Smear dediğimiz olgu, Smear testi yapıldığı sırada dökülen servikal hücrelerinin toplanması işlemidir. Rahim ağzında bulunan serviks denilen bölgeden toplanan bu hücreler, yüzde 95’i alkolden oluşan sıvının içerisine konulur ve bozulmasına imkan verilmeden örneğin incelenmesi sağlanır. Bu test kısa süre içerisinde yapılabilir ve herhangi ağrı ve acı içermez.

Smear testi Sıklıkla Bu Test Yapılmalıdır?

Smear testi mutlaka belirli aralıklarla tekrarlanmalıdır. Özellikle ilk ilişki sonrasında takip eden üç yıl sonra ya da 21 yaşından sonra mutlak suretle yapılması doktorlar tarafından önerilmektedir. Bunun dışında kadınlar 30 yaşına kadar yılda bir kez yaptırmalıdır. Kişi 30 yaşından büyük ise arka arkaya 3 kez yaptırdığı tüm testler temiz çıkması halinde 2 ila 3 yıl gibi aralıklarda test tekrarlanabilir.

Tüm bunların dışında HIV testleri pozitif olan, östrojen kullanımı olan, bağışıklık sistemi yetersiz olan, organ nakilli olanlar, kanser rahatsızlığı nedeniyle kemoterapi alan ve kortizon tedavisi olan kişilerin Smear testi tarama sıklığı artırılmalıdır.

Smear testi Nasıl Alınır?

Smear testi son derece basit ve ağrısız bir şekilde gerçekleşir. Yalnızca regl dönemlerinde test yapılmamaktadır. Adet görüldükten sonra 10 ila 20 gün içerisinde yaptırılırsa daha iyi sonuçlar elde edilebilir. Rahim ağzına ulaşabilmek için muayene aleti ile müdahale edilir. Küçük bir fırça ile rahim ağzından hücre örnekleri toparlanır.

Örnek toplandıktan sonra patolog tarafından incelenmesi için alkol ile dolu olan bir kabın içerisine alınır. Kişinin hücre örnekleri mikroskop lamı üzerine yerleştirilir ve prekanseröz lezyonların olup olmadığına bakılır. Pozitif testlerde HPV ve kolposkopi gibi ek testler de istenebilir.