Myom Nedir?
Myomlar rahimde görülen iyi huylu ve kanser dokusu bulunmayan tümörlerdir. Yaygın olarak ur olarak adlandırılan myomlar kanser çeşidi değildir ve kadınların %50’si hayatlarının bir döneminde myoma sahip olurlar. Buna rağmen kadınların çoğu bundan haberdar olmaz. Bunun sebebi myomların bazen oldukça küçük kalması ve herhangi bir belirti göstermemesidir. Büyüyen, sayısı artan ve rahim duvarındaki yerleşim yerlerine göre değişik belirti gösteren myom tipleri de mevcuttur.
Myom Çeşitleri Nelerdir?
Myom türleri rahimde yerleştikleri bölgelere göre sınıflandırılırlar. Farklı türlerde myom çeşitleri vardır ve bunlar farklı belirtiler gösterebilir. Myom çeşitleri ise şöyledir:
- Submuköz Myom
Submuköz myom türü rahim içini kaplayan mukoza tabakasının altında gelişen myom türüdür. Rahim içinde büyüyen myomlar büyüdükçe endometriumu içeri doğru iterler var rahim içi tabakasını tahriş ederler. Rahim içinde tahrişe sebep olan küçük bir submuköz myom bile kanamalara yol açabilir. Adet düzensizliklerine ve adet dönemi arasındaki kanamalara sebep olurlar. Büyümeye devam eden submuköz myomlar rahimden ya da vajinadan sarkabilirler.
- İntramural Myom
İntramural myom türü en sık karşılaşılan myom türüdür. Rahmi çevreleyen ve kas duvarının içinde büyüyen intramural myomlar büyümeye devam ettikçe rahim de büyümektedir. Kanama ve iç organlara yaptığı baskıdan dolayı şiddetli ağrı şikayetlerine sebep olan intramural myomlar adet sürelerinin uzamasına da sebep olur. Tedavi edilmemesi durumunda kısırlığa sebep olabilmektedir.
- Subseröz Myom
Subseröz myomlar, uterusun yani rahmin dışını çeviren zarın altında yerleşmiş ve dışarı doğru büyüyen myomlardır. Rahmin asimetrik olarak büyümesine sebep olurlar. Subseröz myomlar semptom göstermeme eğilimindedir. Genellikle subseröz myomlar büyük çaplara ulaşana kadar asemptomatik olarak kalmaktadır. Subseröz myomlar, büyük boyutlarda olduğunda ve rahim boşluğuna baskıları arttığında, kısırlık, düşük, tekrarlayan gebelik kaybı ve erken doğum riskine yol açabilmektedir. Subseröz myomlar genellikle kanama şikayetlerine yol açmamaktadır.
- Saplı (Pediküllü) Myom
Saplı (pediküllü) myomlar sebseröz veya submüköz myomların büyümeye devam edip rahme ince bir bağ ile bağlandıklarında aldığı isimdir. Rahmin dışına doğru büyüyen myomlar saplı sübseröz myom, rahmin içine doğru büyüyen myomlar ise saplı sübmuköz myom olarak sınıflandırılır. Saplı myomların tespit edilebilmesi için ultrason ile myom ve rahim arasındaki sapın gözlenmesi gerekir.
Saplı myomlar kendi etrafında döndükleri zaman hastada normalden daha şiddetli ağrılara sebep olurlar ve bu durumda ameliyat ile alınmaları gerekir.
- Paraziter Myom
Paraziter myomlar saplı myomların farklı bir organa bağlanması ve diğer organla bağ kurduktan sonra rahimden ayrılmış halidir. Rahimden ayrılan saplı myomlar bağlandığı diğer organdan beslenmeye başlarlar. Genelde karın içine düşen veya karın içinde farklı bir organa tutunarak büyüyen myomlardır.
- İnterligamentöz Myom
İnterligamentöz myomlar rahmi tutan bağların arasında gelişen myom çeşididir. Sinirlere baskı yapar ve şiddetli ağrılara sebep olurlar. Birden fazla bölgede farklı çeşitlerle bulunabilen interligamentöz myomların cerrahi müdahale ile alınması zordur. İnterligamentöz myomların submuköz ya da subseröz parçaları da oluşabilmektedir.
- Servikal Myom
Nadiren bile olsa serviks bölgesinde yani rahim ağzında da myom görülebilir. Rahim ağzında görülen myom çeşidi servikal myom olarak adlandırılır. Servikal myomlar vajinal akıntı, kaşıntı, kanama, kısırlık ve enfeksiyona neden olabilirler. Mesaneye baskı yaptıkları için ağrılı idrar şikayetlerine ve sık sık idrar yapma isteğine yol açabilir.
Myom Belirtileri Nelerdir?
Myomlar çoğunlukla belirti göstermeseler bile adet dönemlerinde veya ağrılı şekilde görülebilen belirtiler de mevcuttur. Bu belirtiler şöyledir.
- Adet döneminin uzun sürmesi
- Adet döneminin sıklaşması
- Adet dönemi dışında da vajinada kanama görülmesi
- Adet dönemindeki kanamaların daha fazla olması
- Adet sancısı
- Belde veya karın bölgesinde ağrı
- Cinsel ilişki sırasında ağrı
- Vajinada oluşan baskı
- Sık sık idrara çıkma
- İdrar yapmada zorluk çekme
- Karında büyüme
- Rahimde büyüme
- Makatta ağrı
- Kabızlık
Bunlar gibi belirtilerin görünmesi durumunda tanı konulması için doktorunuza danışmanız gerektiğini unutmayın.
Myom Tanı Yöntemleri
Myom belirtilerinin hiçbirisi tanı konulması için tek başına yeterli değildir. Görülen belirtiler farklı hastalıklarda da görülebildiği için kesin tanı konulabilmesi için jinekolojik muayene ile birlikte ek tanı yöntemleri kullanılarak kesin teşhis koyulur. Bazı ek tanı yöntemleri şöyledir.
- Ultrasonografi
- Salin İnfüzyon Sonografi (SİS)
- Histeroskopi
- Histerosalpingografi (HSG)
- Laparoskopi
- Magnetic Rezonans Görüntüleme (MRI)
- Bilgisayarlı Tomografi (BT)
Myom Tedavisi
Myom tedavisi yapılmadan önce hastanın şikayetleri ve myomun boyutu dikkate alınır. Küçük ve yoğun şikayetler oluşturmayan myomlarda tedavi gerekmez. Bu myomların büyüme hızları düzenli olarak takip altında tutulur. Yoğun şikayetlere sebep olan kanama, ağrı ve diğer şikayetlere sebep olan myom türlerinde ilaç veya cerrahi myom tedavisi uygulanır.
Myom ilaç tedavisi myomların küçülmesi ya da büyümesini durdurmak için uygulanan tedavi yöntemidir. Östrojen hormonu salınımını azaltmak için kullanılan Gonadotropin salınım hormonu (GnRH) agonistleri hipofiz bezi üzerinde etkili olurlar ve myom gelişimini baskılarlar. İlaç kullanımı boyunca myom büyüklüğü %50lere varan oranlarda azalmaktadır. İlaç kesildiği zaman myomlar eski boyutlarına geri dönebilirler. Myomların eski haline dönmemesi isteniyorsa veya myomun boyutu çok büyükse ilaç tedavisi yerine cerrahi tedavi yöntemleri tercih edilir.
Cerrahi Myom Tedavisi
İlaç tedavisi ile kontrol altına alınamayacak myomlarda cerrahi myom tedavisi yöntemleri tercih edilir. Cerrahi müdahaleden önce hastanın şikayetlerine, myomların büyüklüğüne, vücutta bulunduğu yere, hastanın yaşına, menopoz durumuna veya hamilelik planı olup olmadığına göre uygulanacak cerrahi yöntem belirlenir. Myom tedavisinde kesin çözüme ulaşılan cerrahi myom tedavi yöntemleri şu şekildedir.
Myomektomi Ameliyatı
Histerektomi Ameliyatı
Uterin Arter Embolizasyonu (UAE)
Myomektomi Ameliyatı: Rahim yerinde bırakılarak myomların cerrahi olarak çıkarılmasıdır. Rahme bir müdahale olmadığı için hasta çocuk sahibi olabilir. Myomektomi ameliyatı için kullanılan üç farklı yöntem vardır. Bu yöntemler;
Laparotomi
Laparoskopi
Histeroskopi yöntemleridir. Hangi myomektomi metotunun seçileceği myomların yerleşimine göre belirlenir.
Histerektomi Ameliyatı: Histerktomi ameliyatı rahmin çıkarılmasıdır. Rahim karından bir kesik açılarak veya vajinadan çıkartılır. Kesikten veya vajinadan çıkarılması myomun büyüklüğüne göre belirlenir. Ameliyat sonrası birkaç gün hastanede kalmanız gerekebilir.
Uterin Arter Embolizasyonu (UAE): Bu tedavi yönteminde rahme giden kan damarları tıkanır ve myomların büyümesini sağlayan kan akışı kesilir.