Günümüzde akciğer kanserinden sonra en çok görülen kanser türü meme kanseridir. Meme kanserinin daha erken tespit edilebilmesini ve tedavinin daha başarılı şekilde ilerlemesini sağlamak için mamografi teknolojileri kullanılır.
Mamografi Nedir?
Mamografi düşük seviyede x-ışınları kullanılarak meme dokusunun detaylı şekilde incelenmesini sağlayan radyolojik görüntüleme yöntemidir. Kanserin erken saptanması ve tedavinin daha başarılı olması için uygulanan mamografi yöntemi sayesinde hastaların %90’ı tamamen iyileşir.
Günümüzde farklı amaçlar için farklı mamografi çekimleri uygulanmaktadır. Standart mamografi taramalarının yanında dijital mamografi taraması daha çok kullanılmaktadır. Meme kanseri belirtilerinin görüldüğü kişilerdeyse kesin teşhis için uygulanan mamografi yöntemi normal zamanlarda kontrol için yapılan tarama mamografisine göre kapsamlıdır.
Mamografi Neden Çekilir?
Tanı amacıyla veya kontrol amaçlı tarama mamografileri çekilir. Kişinin herhangi bir belirti göstermediği durumlarda düzenli kontrol için belli aralıklarla tarama mamografisi çekilir.
Tanı amacıyla yapılan mamografi yöntemiyse, elle muayene yapılırken fark edilen yumruların incelenmesi ya da memeden sıvı gelmesi veya meme başının çökmesi gibi meme kanseri belirtilerinde çekilir. Mamografi sonrasında kesin tanı koyabilmek için kişiye ultrason incelemesi de yapılması gerekir.
Mamografi Nasıl Çekilir?
Tarama veya tanı amaçlı mamografi çekilmesi için kişinin belden yukarısı açık olmalıdır. Mamografi çekiminde göğüsler tarama ünitesinde bulunan iki plaka arasına yerleştirilir. Daha sonra plaka arasına yerleştirilen göğüsler sıkıştırılarak düşük seviyede X ışınları verilir. Burada memelerin sıkıştırılma amacı hareket etmesini önlemek ve daha net görüntü alınmasını sağlamaktır. X ışınları yardımıyla memenin iç dokusu görüntülenir. İşlem sırasında hastalar nefeslerini tutmalı ve hareket etmemelidir. Tarama amaçlı yapılan mamografi yönteminde önden ve yandan poz alınması yeterli olur. Tanı için yapılan mamografilerde duruma göre farklı pozisyonlarda poz alınması gerekebilir.
Dijital Mamografi Nedir?
Dijital mamografi standart mamografi yöntemine göre daha çok kullanılmaktadır. Dijital mamografide elektronik algılayıcılar kullanılır ve dijital ortamda görüntü elde edilir. Dijital ortama aktarılan görüntülerde doktorlar kontrast ayarı yapabilir, görüntüleri herhangi kayıp yaşanmadan büyütebilirler. Bu görüntülerin uzun süre dijital ortamda kayıt altında olması kontrol amaçlı taramalarda eski ve yeni görüntülerin karşılaştırılması için olanak sağlar. Bu sayede doktorlar iki tarama arasındaki farklar görebilir ve durumu daha iyi değerlendirebilir.
Mamografi Ne Zaman Çekilmeli?
Meme kanseri kadınlarda en çok görülen kanser türü olduğu için kadınların belli bir yaştan sonra düzenli olarak mamografi çektirmesi önerilir. Uzmanlar ve sağlık kuruluşları için genel görüş, 40 yaş ve üstü kadınlarda iki yılda bir, 54 yaş ve üzeri kadınlarınsa her yıl mamografi çektirmesi yönündedir.
Mamografi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Kimler mamografi çektirmeli?
Memesinde herhangi bir sorun tespit edilen tüm hastalar için mamografi çekilmesi gerekir. Memesinde herhangi bir sorun olmayan kadınlarınsa kontrol amaçlı olarak 40 yaşından itibaren iki yılda bir tarama mamografisi çektirmelidir.
Mamografi nedir nasıl yapılır?
Mamografi düşük seviye X ışınları kullanılarak meme dokusunun görüntülenmesidir. Meme iki plaka arasına sıkıştırılır ve x ışınları verilerek meme dokusu dijital ortama aktarılır.
Mamografi kim bakar?
Mamografi radyolojik görüntüleme yöntemidir. Bu yüzden mamografi alanında tecrübeli bir radyoloji uzmanına başvurmanız gerekir. Düzenli olarak kontrol gerektirdiği için her zaman gidebileceğiniz bir uzman olması daha iyi olur.
Mamografi acı verir mi?
Hastaların %50’ye yakını herhangi bir acı veya ağrı hissettiğini bildirmese bile mamografi sırasında memeler sıkıştırıldığı ve görüntüleme yapıldığı için bazen hafif bir acı ve ağrı hissedilebilir. Hissedilebilecek acı veya ağrılarsa kısa süre içinde kendiliğinden geçer.
Mamografi ne kadar sürer?
Mamografi işlemi yaklaşık 10-15 dakika civarında sürer. Sonuçların bildirilmesiyse radyologların raporları doktora iletmesi, yorumlanması ve size iletilmesi bir hafta içinde tamamlanır.
Mamografi sonuçları hemen çıkar mı?
Mamografi sonuçlarının çıkması tarama amaçlı mı yoksa tanı amaçlı mı olduğuna göre değişebilir. Tarama amaçlı mamografilerde sonuçlar bir hafta içinde hastaya bildirilirken, tanı amaçlı mamografilerde işlemden kısa süre sonra aynı gün içinde sonuçlar doktor tarafından hastaya bildirilir.