Vajinal Mantar Enfeksiyonu
Vajinal Mantar enfeksiyonu ya da vajinal kandidiyazis kadınlarda sıkça rastlanan bir enfeksiyondur. Vajinada bulunan bakteri ve mantar dengesinin değişmesi sonucu kandida adı verilen mantar hücreleri çoğalır. Kandida hücrelerinin çoğalması kadınlarda mantar enfeksiyonu oluşmasına sebep olur.
Vajinal Mantar Enfeksiyonu Nedir?
Vajinal kandidiyazis, vajina ve vulvada tahriş ve akıntıya sebep olan bir çeşit mantar enfeksiyonudur. Kadınların %75’inin hayatlarının bir döneminde karşılaştığı mantar enfeksiyonu ilaç kullanarak veya bitkisel yöntemlerle kısa süre içinde tedavi edilebilir. Kısa süre içinde basit yöntemlerle tedavi edilmesine rağmen bir kez vajinal kandidiyazis görülen hastalar tekrar bu enfeksiyonla karşılaşabilirler.
Vajinal Mantar Enfeksiyonu Neden Olur?
Vajinal Mantar enfeksiyonun nedeni kandida mantar hücreleridir. Vajinal florada bulunan mantar hücrelerinin çoğalması ve normal şartlarda ulaşamadığı vajina hücrelerine ulaşarak katmanlara zarar verir. Bağışıklık sistemindeki zayıflık, östrojen hormonun yükselmesi, diyabetten kaynaklı kan şekeri dengesinin bozulması, düzensiz antibiyotik kullanımı, oral kontraseptifler veya kortikosteroid tedavileri mantar enfeksiyonu neden oluyor sorusunun cevapları arasındadır.
Vajinal Mantar Belirtileri
Vajinal mantar belirtileri aşağıdaki gibidir.
- Vajinal kaşıntılar
- Vulva dokusunda kaşıntılar
- Vajinada (idrar yaparken ve ilişki sırasında da görülebilir) yanma
- Vajinada beklenmedik beyaz akıntılar
- Artan idrar sıklığı
- Cinsel ilişki sırasında ağrı
- Vajina çevresinde kızarıklık, şişlik ve dökülmeler şeklinde belirtiler gösterebilir.
Mantar Enfeksiyonu Teşhisi
Mantar enfeksiyonu tanısı kolaylıkla konulabilir. Uzman tarafından hastanın daha önce vajinal kandidiyazis geçirip geçirmediği, belirti ve şikayetleri dinlendikten sonra rahim ağzı, vajina duvarı ve dış bölgenin incelenmesi mantar enfeksiyonu tanısı koymak için yeterli olur. Dış genital bölge ve vajinadan alınan örnekler sayesinde tam olarak teşhis konulur.
Vajinal Mantar Tedavisi
Vajina mantar tedavisinde doktorlar kişinin daha önce mantar enfeksiyonu geçirip geçirmediğine, görülen belirtilere ve şikayetlere göre farklı tedavi yöntemleri uygulayabilirler. Çoğunlukla kandida albicans hücrelerinin sebep olduğu mantar enfeksiyonu ilaç tedavisiyle kolayca iyileşebilir.
Daha önce mantar enfeksiyonu geçirmiş hastalarda bu durum kronikleşmişse tedavi süreci daha zor olabilir. Kronikleşen bu rahatsızlık yaşam seviyesini de doğrudan etkilediği için öncelik enfeksiyona sebep olan etkenleri ortadan kaldırmak olmalıdır.
Antibiyotik kullanımında kaynaklanan bir durum varsa antibiyotik kullanımı azaltılmalı, genital bölgenin nemlenmesine sebep olan çamaşırlar kullanılıyorsa bu çamaşırlar değiştirilmeli, naylon çamaşırlar yerine pamuklu iç çamaşırları tercih edilmelidir. Genital bölgenin temizliğine dikkat edilmeli sabun ve duş jeli kullanılmamalıdır.
Vajinal Mantar Enfeksiyonunda Kullanılan Tedavi Yöntemleri
Mantar enfeksiyonu için hem ilaçlar hem de bitkisel yöntemler tercih edilebilir. Doktorlar tarafından önerilen krem, fitil ve hap gibi ilaçlar sayesinde mantar enfeksiyonu tedavisi yapılır. Bu yöntemlerin dışında etkisi tam olarak kanıtlanmamış olmasına rağmen bitkisel yöntemler de tercih edilebilir. Bitkisel yöntemler genellik doktora danışılarak tamamlayıcı şekilde uygulanırsa etkili olabilir.
Bazı bitkisel tedavi yöntemler çay ağacı yağı, yabani kekik yağı, probiyotik yoğurtlar ve doğal yoğurt kullanımıdır. Daha kolay ve basit oldukları için probiyotik veya doğal yoğurt en sık tercih edilen yöntemlerdendir.
Vajinal Mantar Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Mantar enfeksiyonu neden oluyor?
Vajinal florada bulunan candida mantar hücrelerinin bazı sebeplerden dolayı artması sonucu mantar enfeksiyonu oluşur. Candida hücrelerinin artışına sebep olan bazı durumlar stres, hamilelik, fazla antibiyotik kullanımı, zayıf bağışıklık sistemi ve genital bölgenin yanlış temizlenmesi olabilir.
Vajinal mantar enfeksiyonu evde nasıl geçer?
Mantar enfeksiyonu için evde kullanabileceğiniz doğal yöntemler vardır. Çay ağacı yağı, yabani kekik yağı, probiyotik yoğurtlar ve doğal yoğurt vajinal mantar enfeksiyonun evde uygulayabileceğiniz tedavi yöntemlerinden bazılarıdır.
Vajinal mantar kendiliğinden geçer mi?
Vajinal mantar enfeksiyonu kişinin bağışıklık sistemine ve hastalığa sebep olan etkenlerin ortadan kaldırılmasına göre kendiliğinden geçebilir.