Laparoskopi Nedir? Laparoskopi Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Laparoskopi ameliyatı halk arasında kapalı ameliyat olarak da bilinmektedir. Laparoskopik ameliyat yönteminde karnın üzerinde boyutları 1 cm kadar olan 3 veya 5 kesik açılarak ucunda yüksek çözünürlüklü kamera bulunan laparoskop cihazı karnın içine yerleştirilir. Laparoskop sayesinde iç organlar incelenir ve ameliyat gerçekleştirilir.
Açık ameliyat yöntemine göre daha pek çok açıdan daha fazla avantaj sağladığı için günümüzde laparoskopi ameliyatı ilk tercih edilen yöntemlerden birisidir. Histerektomi ve yumurtalık kisti ameliyatı gibi cerrahi operasyonlarda da tercih edilen laparoskopik ameliyatın sağladığı avantajlardan detaylı şekilde bahsetmemiz gerekir.
Laparoskopik Ameliyatın Avantajları
Laparoskopik ameliyatın avantajları arasında en belirgin olanı risk faktörlerinin açık ameliyat yöntemine göre daha az olmasıdır. Açık ameliyat yöntemine göre daha kısa sürede tamamlanan laparoskopik cerrahi yönteminde hastanın iyileşme süreci de daha hızlıdır. Karnın üzerinde açılan kesiklerin kısa olması ve dokulara daha az hasar vermesi laparoskopik ameliyatın avantajları arasındadır.
Daha az enfeksiyon, iş ve günlük hayata daha kısa sürede dönebilme, hastaneden daha erken taburcu olma ve ameliyat sonrası ağrıların daha az olması laparospi ameliyatının sağladığı diğer avantajlardandır.
Laparoskopi Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Laparoskopi ameliyatı yapılırken diğer cerrahi operasyonlarda olduğu gibi kişiye ilk önce genel anestezi uygulanır. Genel anestezi sonrası karnın alt kısmında küçük kesiler açılır. Açılan kesiler sonrası cerrahın daha rahat müdahale edebilmesi için karnın içine karbondioksit gazı verilerek karın şişirilir ve laparaskop sayesinde karnın içindeki görüntüler ekrana yansıtılır.
Ekrana yansıtılan görüntüler iç organların normal boyutundan daha fazla olduğu için ameliyat sırasındaki işlemler daha detaylı şekilde yapılır ve diğer dokulara zarar verme riski azalır. Ameliyat tamamlandıktan sonra karnın şişirilmesi için verilen karbondioksit boşaltılır ve cihazlar çıkarılarak kesiler dikilir.
Laparoskopi Ameliyatı Hangi Hastalıklarda Yapılır?
Karın içi yapılacak ameliyatların tamamında laparoskopi ameliyatı yapılmaktadır. Mide ve bağırsaklardaki hastalıklar, safra kesesinin alınması, kasık bölgesindeki rahatsızlıklar, yumurtalık kisti ameliyatı, karın bölgesinde bulunan tümörlerin çıkarılması ve histerektomi gibi hastalıklarda da laraporskopik cerrahi uygulanmaktadır.
Laparoskopi Ameliyatı Kaç Saat Sürer?
Hastalık teşhisi için yapılan laparoskopi ameliyatı genelde 30 dakika sürebilir. Anestezi uygulanması ve açılan kesiklerin tekrar dikilmesi bu süreyi 45 – 60 dakikaya kadar uzatabilir.
Tedavi için yapılan laparoskopik cerrahinin süresi müdahale edilen bölgeye ve operasyon amacına göre değişiklik gösterebilir. Laparoskopik cerrahi ne kadar sürer? Sorusuna net bir cevap vermemiz gerekirse müdahale bölgeleri ve tedavi amaçlarına göre ameliyat süresi için ortalama olarak 2 – 3 saat arası diyebiliriz.
Laparoskopi Ameliyatı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Hastaların ameliyat öncesi, sonrası ve ameliyat sırasında merak ettiği farklı konular olabilir. Bu sorulardan bazıları şöyledir:
Laparoskopi ne için yapılır?
Laparoskopi ameliyatı genellikle üreme organlarının ve karın içinin görüntülenmesi gereken uygulamalarda kullanılır.
Laparoskopi ameliyatının avantajları nedir?
Laparoskopi ameliyatında kesiler daha küçük olduğu için ameliyat izleri daha azdır. İşlem süresi açık ameliyata göre daha kısadır. Hastanın taburcu olma ve iyileşme süreci daha hızlı olur.
Laparoskopi ameliyatı ne kadar sürede iyileşir?
Ameliyat sonrası hastaların taburcu olma süresi 1 – 2 gündür. Taburcu olduktan sonra hastalar yaklaşık 1 hafta içinde rutin hayatlarına dönebilir.
Laparoskopi ameliyatı nasıl yapılır?
Laparoskopi ameliyatı karnın üzerine küçük kesiler açılmasıyla yapılır. 3 veya 5 kesi açılarak yapılan laparoskopi ameliyatında karnın içi laparoskop adı verilen cihazlarla görüntülenir ve ameliyatı kolaylaştırır.
Laparoskopi ameliyatı sonrası nelere dikkat edilmeli?
Ameliyat sonrasında ilk 12 saat sıvı tüketimine önem verilmelidir. Ameliyattan sonra 48 saat içinde banyo yapılmaması gerekir. Geçen iki günün sonrasında hasta banyo yapabilir.
Laparoskopi sonrası cinsel ilişki ne zaman olur?
Laparoskopi ameliyatından sonra kişinin rutin hayata dönebilmesi ve dikişlerin iyileşmesi için ilk 3 – 4 gün cinsel ilişkiye girilmemesi gerekir.