Kolposkopi Nedir?
Kolposkopi rahim ağzının ve vulva dokularının kolposkop adı verilen cihazla incelenmesidir. Kolposkop sayesinde rahim ağzındaki ve vulvadaki dokular normalden çok daha büyük şekilde görüntülenir ve daha net değerlendirilir. Kolposkopi işleminde anormal dokuların, lezyonların ve hücrelerin daha rahat incelenebilmesi hastalıklar için teşhislerin daha kolay konulmasına olanak sağlar.
Kolposkopi Hangi Hastalıklarda Kullanılır?
Kolposkopi işlemi genellikle kadın hastalıklarında kullanılmaktadır. Hastaların şikayetlerine göre daha ileri tetkikler yapılması ve kesin sonuç alınabilmesi için tercih edilen kolposkopi uygulaması birçok hastalık için kullanılabilir. Kolposkopinin uygulanabileceği bazı durumlar şöyledir.
- PAP smear testinin pozitif olması durumunda rahim ağzı kanseri riskine yönelik ileri tetkikler
- Cinsel ilişki sonrası kanama şikayetleri
- Genital bölgede siğil belirtileri
- HPV pozitif durumları kolposkopi yapılmasını gerektiren durumlardandır.
Kolposkopi Nasıl Yapılır?
Kolposkopi nasıl yapılır sorusuna detaylı cevap vermek için sürecin bütün aşamalarını ayrıntılı şekilde ele almamız gerekir.
Hazırlık Aşaması: Kolposkopi öncesinde hastanın tıbbi geçmişi, doğurganlığı, adet dönemi, HPV sonuçları, hormon ilacı kullanıp kullanmadığı, doğum kontrol ilacı alıp almadığı, daha önceki rahim ağzı testi sonuçları, alerjisi olup olmadığı gibi sorulara cevap alınması ve iyi bir anamnez alınması gerekir.
Hazırlık aşamasında bu soruların dışında hastanın dikkat etmesi gereken durumlar ise şöyledir.
Kolposkopi uygulanacak kişinin 1-2 vajinal temizlik yapmaması, cinsel ilişkiden kaçınması, tampon kullanmaması, vajinal yolla alınan ilaçlara ara vermesi gerekir.
Kolposkopi Uygulaması: Kolposkopi esnasında hastalar pelvik muayene veya smear testinde olduğu gibi ayak destekli bir masaya sırt üstü uzanır.
Vajina duvarını açmak ve serviksin daha rahat görüntülenmesini sağlamak için vajinaya spekulum yerleştirilir.
Daha sonra özel bir solüsyon kullanılarak serviks temizlenir ve kolposkop cihazı vajinanın birkaç santim önüne yerleştirilir. Kolposkop sayesinde vajina içerisine ışık verilir ve dokular 6-40 kat büyük görünür. Dokular daha net şekilde incelenebilir ve şüpheli lezyonların tespit edilmesi durumunda kolposkopik biyopsi yapılabilir. Kolposkopi işlemi yaklaşık 10-15 dakika sürer ve hasta işlem sırasında herhangi bir acı hissetmez.
Kolposkopik Biyopsi Nedir Nasıl Yapılır?
Kolposkopi sırasında tespit edilen şüpheli dokuların incelenmesi için patoloji testi yapılmalıdır. Test için gerekli dokuların alınmasına kolposkopik biyopsi denir. Tespit edilen alanların çokluğuna göre bir veya birden fazla doku örneği alınabilir.
Kolposkopik biyopsinin, servikal biyopsi ve vajinal biyopsi olmak üzere iki farklı türü vardır.
Servikal Biyopsi: İşlem sırasında herhangi bir ağrı görülmez ama hafif bir baskı ve kramp hissedilebilir.
Vajinal Biyopsi: Vajina ya da vulvanın alt kısmından biyopsi alınır. Bu işlem servikal biyopsiye göre ağrılı olduğu için lokal anestezi uygulanabilir.
Kolposkopi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Kolposkopi işlemi ne kadar sürer?
Kolposkopi işlemi yaklaşık 10-15 dakika sürer. Rutin pelvik muayenelerde olduğu gibi ayak destekli bir masa üzerinde sırt üstü şekilde yapılır.
Kolposkopi cihazı nedir?
Kolposkopi cihazı, kolposkop adı verilen ve rahim ağzı görüntülerini 6-40 kat büyüten bir mikroskop çeşididir.
Kolposkopi rahim ağzına zarar verir mi?
Kolposkopi işlemi veya işlem sırasında alınan biyopsi örnekleri rahim ağzına herhangi bir zarar vermez. Alınan doku örnekleri küçük olduğu için daha sonra örnek alınan bölgeler eski haline geri döner.
Kolposkopi acı verir mi?
İşlem sırasında kolposkop vajina ile temas etmediği için kolposkopi acı vermez. Bazı durumlarda serviks temizliği için kullanılan solüsyon kişilerde kaşıntı ve yanma görülmesine sebep olabilir.
Kolposkopiyi kim yapar?
Kolposkopi işlemi alanında uzmanlaşmış doktorlar ve işlem için geliştirilmiş özel cihazlar gerektirir. Kolposkopist kadın doğum uzmanı tarafından yapılır.
Kolposkopi fiyatı ne kadar?
Kolposkopi fiyatları işlemin biyopsi gerektirip gerektirmediğine göre değişebilir. Biyopsi gerektirmeyen kolposkopi işlemleri daha uygun fiyatlıdır.