İleri Yaş

Tüp Bebek Tedavisi ve İleri Yaş

Tüp bebek tedavisi almak isteyen çiftlerin aklındaki en büyük sorulardan birisi de yaştır. Bu konuda düşünmek oldukça normaldir ve tedavinin başarısını etkileyen faktörlerden birisidir. Çünkü kadınlarda dünyaya bebek getirme yani doğurganlık yaş ilerledikçe azalma eğilimi içerisine girer. Bu durum doğal yollardan hamile kalmada geçerli olduğu gibi tüp bebek tedavisi için de önemli bir detaydır. Tedavide yaş faktörüne dikkat edilmesi gerekiyor.

 

Hangi Yaş Aralığında Başarı Şansı Yüksektir?

Tüp bebek tedavisinde 37 yaş altı oldukça önemlidir. Çünkü bu yaş altındaki anne adaylarında yüzde 68 ila 70 oranında başarının söz konusu olduğu yapılan araştırmalar neticesinde ortaya çıkartılmıştır. Ancak bu 37 yaş üzerindeki kadınlarda başarısızlık olacak anlamına gelmemektedir. Bu noktada vücut değerleri, hormonlar vb. birçok etken devreye girmektedir. Yine yapılan bir araştırmaya göre 42 yaşındaki anne adayı aldığı tüp bebek tedavisi sonucunda yüzde 10’luk bir başarı ile hamile kalabilmektedir. Dolayısıyla yaş ilerledikçe doğurganlık azalmaya başlamakta ve bu da ister istemez tüp bebek konusunu da etkilemektedir.

 

Yaş Neden Etkilidir?

Yaş faktörünün tüp bebek tedavisi konusunda etkili olmasının ana sebebi kadınlarda bulunan ve her adet döneminde atılan yumurta sayısı ile alakalıdır. Her kız çocuğu ortalama 1 ila 2 milyon yumurtalık rezervi ile dünyaya gelmektedir. Ancak adetin görülmeye başladığı buluğ çağının henüz başlarında bu sayı 350 binlere kadar düşüyor. Bu da adet görme yaşlarının sonuna doğru gelindiğinde (menopoz dönemi) yumurta sayısında azalma anlamına gelmektedir. Dolayısıyla yaş ilerlemesi gibi bir durum söz konusu olduğunda ve özellikle 37 yaş üzerinde tüp bebek tedavisi alınmak istendiğinde gebe kalma oranı düşmektedir.
Cinsellik yoluyla gebe kalınamıyorsa mutlaka kadın doğum uzmanınız ile görüşün ve fikir alın. Eğer doktorunuz sizi tüp bebeğe yönlendirirse bu konuda da geç kalmayın. Ancak şunu unutmamak gerekiyor; tüp bebek tedavisinde yaş faktörü yalnızca bir etkendir. Bunun dışında başarıyı etkileyen etkenler de bulunmaktadır. Sperm kalitesi, tedavinin doğru uygulanması, rahmin gebeliğe hazır olup olmaması gibi durumlar tüp bebek operasyonunu etkilemektedir