HPV Virüsü Nedir? HPV Virüsü Nasıl Bulaşır?
HPV Nedir sorusuna gelmeden önce virüslerin tanımını yapmamız gerekir. Virüsler sadece canlıların hücrelerinde yaşayan ve çoğalabilen organizmalardır. Normal mikroskoplarla görülemeyecek kadar küçüktürler ve milyonlarca farklı virüs türü vardır. Günümüzde her 10 kadından 8’inin HPV ile karşılaşma riski vardır.
HPV yani Human Popilloma Virüs de popilloma virüs türlerinden biridir. HPV virüs ise en basit şekilde genital siğillere sebep olan virüs türü olarak tanımlanabilir.
HPV Virüs Nedir?
HPV virüs hem erkeklerde hem de kadınlarda bulunan ve genital bölgede siğil oluşmasına sebep olan ve ciddi sağlık problemleri yaratabilecek popilloma virüsüdür. Yaklaşık 100’den fazla HPV türü bulunmaktadır.
Bu türlerden bazıları sadece genital siğillere sebep olurken bazıları kanser riski taşımaktadır. En riskli bazı HPV virüsü türleri şöyledir. HPV-16, HPV-18, HPV-33, HPV-45, HPV-53 ve HPV-58 türlerdir. Bu türlere göre daha sık görülen ve daha az risk taşıyan türler ise, HPV-6 ve HPV-11 türleridir.
HPV Nasıl Bulaşır?
HPV virüsü cinsel temasla bulaşan türlerin en sık görülenlerinden biridir. HPV taşıyıcısı olan erkek veya kadının korunmasız şekilde cinsel ilişkiye girmesi sonucu virüs karşıdaki kişiye de bulaşmış olur. Human popilloma virüsü çoğunlukla cinsel yolla bulaşmasına rağmen nadiren de olsa öpüşme, sevişme, sarılma veya ortak eşya kullanımı sonucunda da bulaşabilir. Bu tür bulaşma risklerini de göz önünde bulundurunca HPV taşıyıcısı bireylerle korunmalı şekilde bile cinsel ilişkiye girmemek gerekir.
HPV Belirtileri Nelerdir?
HPV belirtileri kadınlarda ve erkeklerde ortak şekilde görünürken bazı belirtiler cinsiyete göre değişmektedir. Erkeklerde HPV virüsü belirtileri peniste, testilerde ve kasık bölgesinde gözle görünür siğillerin oluşmasıdır. Kahverengi tonlarındaki renge sahip olan bu siğiller karnabahar görünümündedir ve farklı boyutlarda olabilirler. Kadınlarda HPV belirtileri genital bölgede, anüs yakınında, vajinada, servikste ve vulvada görülebilir.
Bazı HPV türlerinin kadınlarda ve erkeklerde kansere sebep olma riski bulunduğu için belirtilerin görünmesi durumunda hastalık risklerinin önüne geçebilmek ve tam tanıyı koyabilmek için bir uzmana danışarak HPV testi yaptırması gerekir.
HPV Hangi Hastalıklara Sebep Olur?
HPV virüsü genital siğillerin oluşmasının dışında daha tehlikeli hastalıklara da sebep olabilir. Bu hastalıklarsa;
- Rahim ağzı kanseri
- Vajina kanseri
- Vulva kanseri
- Anüs kanseri
- Ağızda siğil oluşması
- Gırtlak kanseri
- Ses tellerinde siğiler
- Penis kanseri şeklindedir.
HPV Testi Nedir?
HPV testi rahim ağzından alınan sürüntü örneği ile yapılabilir. Genital bölgede veya diğer yerlerde siğiller varsa siğillerden alınacak örneklerde hpv testi için kullanılabilir. Bunlarla beraber smear testi de yapılması gerekir. Erkeklerde HPV testi siğil örneği alınması ya da pesin ve kasıklardan alınan sürüntü örneği ile yapılabilir. Yapılan testlerin sonucunda HPV pozitif teşhisi konulduysa kişinin tedavi sürecine başlaması gerekir.
HPV Pozitif Ne Demek?
HPV pozitif sonucu alan kişiler çok fazla panik yapar ve kanser olduğunu düşünebilir. HPV pozitif sonucu kişinin kesinlikle kanser olduğu ya da kanser olacağı anlamına gelmez. HPV testi pozitif çıkarsa kişilerin jinekolojik muayene sürecine başlaması gerekir. Bu sayede oluşabilecek risklerin önüne geçebilirsiniz.
HPV Tedavisi
HPV tedavisi hastalığı tam olarak ortadan kaldırmaz. HPV virüsünü tamamen iyileştiren bir ilaç ya da tedavi olmadığı için kişinin bağışıklık sistemi bu virüsü zaman içinde temizleyecektir. Tedavi sürecinde amaç enfeksiyonun sebep olduğu sorunları ortadan kaldırmaktır. Virüsün sebep olduğu siğillerin yakılması, dondurulması veya cerrahi müdahale ile alınması bu tedavi yöntemlerinden bazılarıdır.
Virüsün bağışıklık sistemi tarafından vücuttan atılmadığı durumlarda rahim ağzı kanseri riski bulunmaktadır. Rahim ağzında kalıcı olmasına sebep olan risk faktörlerinin önüne geçerek bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi ve kanser riskini azaltılması gerekir.
Sigara içmek, alkol tüketmek, düzensiz uyku, sağlıksız ve dengesiz beslenme HPV’nin rahim ağzında kalıcı olmasına sebep olan faktörlerdendir. Düzenli beslenme, egzersizler ve uyku düzenini oluşturmak enfeksiyonun kalıcı olma riskini azaltacak ve bağışıklık sistemini güçlendirecektir. Enfeksiyonun bulaşma riskini azaltan ve bağışıklığa destek olan diğer bir etken de HPV aşısıdır.
HPV Aşısı Nedir?
HPV aşısı virüsü kontrol altına almak ve rahim ağzı kansere karşı koruma sağlamak için geliştirilmiştir. Günümüzde 3 farklı HPV aşısı kullanılmaktadır. 2’li, 4’lü ve 9’lu HPV aşıları virüsün farklı türlerine göre geliştirilmiştir.
- 2’li HPV aşısı (Bivalan aşısı): Rahim ağzı kanserine sebep olan HPV-16 ve HPV-18 türlerine yönelik geliştirilmiştir. Genital siğillere karşı koruma sağlamaz.
- 4’lü HPV aşısı (Kuadrivalan aşısı): Çoğunlukla genital siğillere sebep olan HPV-6, HPV-11, HPV-16 ve HPV-18 türlerine karşı geliştirilmiştir. Rahim ağzı kanserine karşı etkilidir.
- 9’lu HPV aşısı (Nanovalan aşısı): HPV-6, HPV-11, HPV-16, HPV-18, HPV-31, HPV-33, HPV-45, HPV-52 ve HPV-58 türlerine karşı geliştirilmiştir. Rahim ağzı kanseri riski bulunduran tüm gruplara ve genital siğillere karşı etkilidir.
HPV aşısının cinsel hayata başlamadan önce yapılması HPV türlerine göre yüksek koruma sağlar. 10-14 yaş aralığı aşının yapılması için önerilen yaş aralığıdır.
HPV Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
- HPV olup olmadığı nasıl anlaşılır?
Genital siğiller en sık görülen HPV belirtileri arasındadır. Belirtilerin görülmesi durumunda uzmana danışarak HPV testi yaptırabilir ve kesin teşhis konularak HPV olup olmadığı anlaşılabilir.
- HPV virüsü ne demek?
HPV yani Human Papilloma virüsü cinsel yolla bulaşan ve hem erkeklerde hem de kadınlarda genital bölgede siğil oluşmasına sebep olan papilloma virüs türlerinden biridir.
- HPV pozitif çıkması ne demek?
HPV testinin pozitif çıkması virüs taşıyıcı olduğunuz anlamına gelir fakat virüs taşıyıcı olmanız kesinlikle kanser olacağınız anlamına gelmez. HPV pozitif çıktığı durumda risklerin önüne geçmek için jinekolojik muayene olmanız gerekir.