Histerektomi (Rahim Alınması Ameliyatı)

Histerektomi Nedir? Rahim Alma Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Histerektomi rahim alma ameliyatıdır. Kadınların en sık geçirdiği ikinci ameliyattır ve rahim alınması ameliyatından sonra kadınlar tekrar hamile kalamaz. Histerektomi operasyonu yapılan kadınlar hamile kalamadığı gibi adet kanaması da geçirmezler.

 

Histerektomi Çeşitleri

Rahim alma ameliyatı 4 farklı şekilde yapılabilir. Hangi yöntemin daha uygun olduğuna hastanın
durumu ve detaylı muayene sonrası karar verilir. Histerektomi çeşitleri ise şu şekilde ayrılır.

• Total Abdominal Histerektomi (TAH)
• Bilateral Salpingooferektomi (BSO)
• Unilateral Salpingooferektomi (USO)
• Subtotal Histerektomi

Total Abdominal Histerektomi; karından yapılan ameliyat ile rahmin çıkarılmasıdır. TAH operasyonlarında rahim alınmasına rağmen yumurtalıklar çıkarılmamaktadır. Bilateral Salgingooferektomi; rahim ile beraber yumurtalıkların alınmasıdır. Unilateral Salpingooferektomi; sadece bir yumurtalığın alınmasıdır. Subtotal Histerektomi; rahim alınır fakat rahim ağzı alınmaz. Rahim alma ameliyatları hem açık hem de kapalı yani laparoskopik ameliyat yöntemiyle yapılır. Laparoskopik ameliyat kapalı şekilde yapılır. Kapalı ameliyat yönteminde kesikler daha küçüktür. Daha az riski bulunan ve estetik açıdan daha avantajlı olduğu için günümüze laparoskopik ameliyatlar daha çok tercih edilmektedir. Laparoskopik ameliyat yöntemi hakkında detaylı bilgi almak için tıklayanız. Diğer yazıya link verilecek. Açık ameliyat yöntemi ise iki farklı şekilde yapılabilir. Ya karından açılan kesikle rahim alma ameliyatı yapılır ya da vajinadan çıkarılarak yapılabilir. Vajinal histerektomi tercih edildiğinde karından kesik açılmadığı için hastalar daha hızlı iyileşebilir ve daha kısa sürede ayağa kalkabilirler.

 

Rahim Alma Ameliyatı Hangi Durumlarda Yapılır?

Kişinin histerektomi olmasını gerektiren birden fazla hastalık ve durum olabilir.

• Kronik pelvik ağrılar
• Rahim kanseri
• Serviks (Rahim ağzı) kanseri
• Fibroid tümörler (Rahimde oluşan tümörler, miyom)
• Rahim sarkması (Uterus prolapsı)
• Over (Yumurtalık) kanseri
• Çikolata kisti (Endometriozis)

Bunlar gibi durumlar kişinin rahim alınmasına neden olan durumlardan bazılarıdır. Çikolata kisti, fibroid tümörler ve rahim sarkması en sık karşılaşılan sebepler arasındadır

 

Histerektomi Kaç Saat Sürer?

Rahim alma ameliyatı ortalama 1-3 saat arasında sürebilir. Daha önce ameliyat olup olmadığınız, hangi histerektomi yönteminin uygulanacağı, açık ameliyat mı yoksa kapalı ameliyat mı olacağınız gibi faktörler ameliyat süresinin değişmesine sebep olabilir.

 

Rahim Alma Ameliyatının Riskleri

Diğer cerrahi müdahalelere göre daha az bile olsa histerektomi ameliyatında da karşılaşabileceğiniz riskler mevcuttur. Bağırsaklar, mesane ve kan damarları rahim alma ameliyat sırasında en fazla etkilenen dokular arasındadır.

Ameliyat sonrasında yaklaşık bir hafta kadar görülebilen kabızlık, ağrı ve idrar yapma sorunları bu etkilerin belirtileri arasındadır. Bu belirtilerin bir haftadan fazla sürmesi durumunda tekrar cerrahi müdahale gerekebileceği için dikkatli olmanız gerektiğini unutmamalısınız.

 

Histerektomi Sonrası

Rahim alınmasından sonra hastanın durumuna göre taburcu olma süresi 1-2 güne kadar uzayabilir.
Ameliyattan 5-6 saat sonra yürümeye başlayan hastalarda iyileşme süreci de başlamış olur.
Ameliyat sonrası hastaların dikkat etmesi gereken bazı durumlar şöyledir:

• Verilen ilaçları doğru şekilde kullanmalılar.
• Ağır kaldırma gibi ameliyatlı bölgeye zarar verebilecek durumlardan kaçınmalılar.
• Kabızlık yaşanmaması için ilk birkaç gün sıvı gıdaların tüketilmesi gerekir.
• Ameliyatlı bölgenin ıslanmaması ve enfeksiyon riski yaşamamak için doktorun söylediği tarihten önce duş almamalılar.
• İlk 30 gün cinsel ilişkiye girmemeliler. Bu süreden önce cinsel ilişkiye girmeleri beklenmedik riskler, kanamalar ve akıntılar yaşamalarına sebep olur.

 

Histerektomi Ameliyatı Sonrası Cinsellik

Histerektomi sonrası cinsellik en fazla merak edilen konular arasındadır. Rahim alma ameliyatından sonra yara izleri geçip vajinal akıntılar son bulana kadar cinsel ilişkiye girmemek hastaların beklenmedik durumlarla karşılaşmasının önüne geçer. Bunun için hastaların ilk 30 gün cinsel ilişkiden kaçınması gerekir. Bilateral Salgingooferektomi yani rahimle beraber yumurtalıkların alınmasından sonra vajinal bölgede kuruluk görülebilir. Bu durum rahim alma ameliyatı sonrası cinsellik için herhangi bir sorun teşkil etmez. İlişki öncesi kuruluğu gidermek için ilaç ya da kayganlaştırıcı kullanarak bu durumun önüne geçebilirsiniz.

 

Rahim Alma Ameliyatı Hakkında Sorulan Sorular

1. Rahim alma ameliyatı kaç saat sürer?

Rahim alma ameliyatı ortalama olarak 1-3 saat arası sürmektedir. Daha önce ameliyat olup olmadığınız gibi etkenler bu sürenin değişmesine sebep olabilir.

2. Rahim alma ameliyatı riskli mi?

Histerektomi her cerrahi müdahalede olduğu gibi belli riskleri olan bir ameliyattır. Uygulanan histerektomi çeşidine göre farklı riskler olabilir. Bunlar çok önemli ve büyük riskler olmadığı için kişinin çok fazla endişelenmesine gerek yoktur.

3. Rahim alma ameliyatı sonrası cinsel ilişki nasıl olur?

Rahim alınması cinsel ilişki açısından bir sorun oluşturmaz. Ameliyat sonrası kişi tamamen iyileşene kadar belli bir süre cinsel ilişkiye girmemesi gerekir. Tamamen iyileştikten sonra eski cinsel hayatına devam edebilir.

4. Rahim alma ameliyatı nasıl yapılır?

Histerektomi ameliyatı karından, vajinadan ya da laparoskopik yöntem kullanılarak yapılabilir. Karından yapılan ameliyatlarda karın bölgesinde kesik açılır. Vajinadan yapılan ameliyatlarda herhangi bir kesik açılmadan rahim vajenden alınır ve iyileşme süresi daha hızlıdır.