Genital Siğiller Nedir? Belirtileri ve Tedavisi Nedir?
Genital siğiller, HPV veya daha uzun ismiyle Human Papilloma Virüsün sebep olduğu ve cinsel yolla bulaşan viral hastalıklardandır. Genital siğiller aktif cinsel hayatı olan hemen hemen herkes erkek ve kadında görülebilir.
Genital siğiller deri üzerinde oluşan açık veya koyu kahverengi kabarcıklar ya da leke şeklinde görülebilir. Siğillerin renk ve şekillerinin farklılık gösterdiği gibi boyutları da değişebilir. Kimi zaman gözle görülemeyecek şekilde küçük boyutlarda olabilirken bazen boyutları nohut büyüklüğüne kadar ulaşabilir.
Pek çok kişinin maruz kaldığı genital siğillerin farklı belirtileri ve tedavileri mevcuttur. Genital siğil belirtilerinin görülmesi durumunda kişinin bir uzmana görünmesi ve oluşabilecek risklerin önüne geçmesi gerekir.
Genital Siğillerin Belirtileri
Genital siğil belirtileri birçok şekilde görülebilir. Kişinin birden çok belirti göstermesi durumunda doktora giderek teşhisin net olarak koyulması ve tedavi uygulanması gerekir. Kadınlarda ve erkeklerde farklı şekilde görülebilen genital siğil belirtilerini aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.
Kadınlarda Genital Siğil Belirtileri:
- Vajina dudaklarında
- Rahim ağzında
- Anal kanalda
- Anüs ile vajina arası bölgede belirti görülebilir.
Erkeklerde Genital Siğil Belirtileri:
- Pesin üzerinde
- Testis torbasında
- Anüste hissedilen kabarıklıklar
- İdrarın çatallanarak çıkması erkeklerde görülen belirtiler arasındadır.
Cinsel ilişki sırasında oral yolla HPV taşıyıcısıyla temas edilirse ağız ve dil üzerinde de genital siğil belirtileri görülür.
- Kahverengi tonlarında lekeler
- Karnabahar şeklinde kabarıklıklar
- Genital bölgede hissedilen rahatsız edici kaşıntılar ortak genital siğil belirtilerindendir.
Genital Siğil Hangi Yolla Bulaşır?
HPV taşıyıcısı bireyin korunmasız şekilde cinsel ilişkiye girmesi virüsün parterine bulaşmasına sebep olur. Cinsel ilişki dışında öpüşme, sarılma, ortak eşya kullanımı, ciltteki yaralar ve çatlaklar da genital siğil nasıl bulaşır sorusuna cevap olarak verilebilir.
Genital Siğil Riskleri
Özellikle aktif olarak cinsel hayatı olan bireylerin genital siğil riskiyle karşı karşıya kalabileceği birçok faktör vardır.
- Korunmasız şekilde birden fazla partnerle cinsel ilişkiye girilmesi.
- Cinsel yolla bulaşan diğer hastalıklardan birine sahip olmak.
- Erken yaşta aktif cinsel hayata başlamak.
- Bağışıklık sisteminin zayıflaması gibi genital siğil bulaşma riskleri vardır.
Genital Siğil Teşhisi Nasıl Konulur?
Genital siğil tanısı bireylere göre farklı şekillerde konulabilir.
- Kadın doğum uzmanları tarafından yapılan muayeneler.
- Pelvik muayene yapılması.
- Siğillerin belirgin hale gelmesi için asidik çözelti kullanılması.
- Rahim ağzından doku örneği alınması
- Smear testi yapılması genital siğil teşhisi koyulurken uygulanan adımlardandır.
Genital Siğil Tedavisi Nasıl Yapılır?
Genital siğil tedavisinde görülen lezyonun büyüklüğüne göre farklı tedavi yöntemleri uygulanabilir. Siğile sebep olan Human Papilloma Virüsünün kesi bir tedavisi olmadığı için genital siğil tedavisinde asıl amaç kişinin rahatsızlık hissini ortadan kaldırmak ve siğilleri küçültmektir. Siğilin ameliyatla alınması, lazer kullanarak yakılması ve siğilin dondurulması tercih edilebilecek tedavi yöntemleri arasındadır.
Genital siğil tedavisi krem kullanılarak da yapılabilir. Genital siğil tedavisi için kullanılan kremlerin içeriğindeki maddeler vücudun diğer bölgelerinde oluşan siğillerde kullanmak için uygun değildir.
Genital Siğil Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Genital siğil nasıl yok edilir?
Genital siğil tedavisinde, genital siğil kremi kullanmak, siğilleri yaktırmak veya ameliyatla aldırmak uygulanan tedavi yöntemlerindendir.
Genital siğil varken ilişkiye girilir mi?
Ginetal bölgede siğil varken tedavi olmadan ilişkiye girilmemelidir. Genital siğil varken prezevatifler tam koruma sağlamadığı için tedavi bitip siğiller geçene kadar ilişkiye girilmemesi gerekir. Genital siğiller geçtikten sonra ilişkiye girildiği zaman da genital bölgeyi temizleyerek önlem alınmalıdır.