Tüp bebek tedavisine başvuran hastalarda sperm ve yumurta kalitesi yeterli ölçüde olduğunda elde edilen embriyolar da bir o kadar kaliteli olur. Ancak bazı durumlarda ne olursa olsun embriyo rahme tutunamaz ve gebelik kayıpları yaşanabilir. Bu durumlarda tüp bebek tedavisi için başvuranların her açıdan incelenme altına alınması gerekir.
ERA Testi Nedir?
ERA testi, embriyonun tutunma ortamının uygun kalitede olup olmadığının araştırılmasıdır. Sağlıklı bir gebelik için embriyo kalitesi kadar embriyonun tutunacağı ortamın kalitesi de çok önemlidir. Kalın, alıcı, besleyici bir rahim döl yatağı embriyo gelişimi için en iyi ortamdır. ERA testi ile embriyonun tutunacağı ortamın özellikleri belirlenirken kadının hangi dönemlerinde embriyo tutunması açısından daha iyi olabileceği tespit edilebiliyor.
ERA Testi Nasıl Yapılır?
Kadınların adet döngüsü başladığında rahim döl yatağı, embriyo transferi için en iyi duruma gelmiş olur. ERA testi, adetin başlamasından başlanarak kadının rahim döl yatağının bir süre takip edilmesini kapsar. Bu takip edilme sürecinde doktor tarafından uygun bir gün belirlenerek biyopsi yapılır. Küçük bir endometrium tabakasının alınmasıyla laboratuvar ortamında yapısı incelenir. Bu işlem oldukça basit olmasına rağmen hastanın kendisini daha rahat hissetmesi için anestezi eşliğinde yapılır. Sonuçlar birkaç haftalık değerlendirme sürecinin ardından çıkar. Rahim dokusunun embriyonun tutunması açısından iyi derecede olup olmadığı belirlenir. Eğer ortam uygun değilse doktor kontrolünde tedaviye başlanır.
Biyopsi ile alınan dokunun incelenmesi esnasında 200’ün üzerinde genin aktivitesi ölçülür. Bu esnada ileri moleküler ve genetik tanı yöntemleri kullanılır.
ERA Testi Kimler için Uygundur?
Bu test özellikle tekrarlayan gebelik kayıpları geçmişi bulunan hastalar için uygundur. Çünkü, gebeliğin başlayamaması ve başladıktan sonra doğumla sonuçlanamaması birçok etkenin bir araya gelmesinin sonucu olarak değerlendirilebilir. Bu bağlamda rahim içi dokusunun embriyo için uygun olup olmadığı çok önemli bir kriterdir.
İleri yaşlarda çocuk sahibi olmak isteyen kadınların da rahim için dokusu araştırılmalıdır. Çünkü yaş ilerledikçe bu dokularda bozulmalar meydana gelebiliyor. Sağlıklı bir gebeliğin gerçekleşmesi için rahim içi dokunun en iyi duruma gelmesi sağlanmalıdır.
ERA Testi Gebe Kalma Başarısını Nasıl Etkiler?
Gebe kalma sürecinde birçok faktör başarı oranını etkiliyor. Spermin ve yumurtanın kalitesi başta olmak üzere sebebi tespit edilemeyen gebelik kayıpları söz konusu olabilir. Bu bağlamda değerlendirildiğinde ERA testi anne rahminin embriyonun tutunması esnasında nasıl faaliyet göstereceğini tespit etmeye yarayan oldukça önemli bir test olarak karşımıza çıkıyor. Bu test ile rahim içi dokusu tespit edilir ve gerekli ortamın yaratılması için tedaviye başlanırsa embriyo tutunabilir. Bu sayede de gebe kalma başarısında ciddi bir artış görülmüş olur. Özellikle tekrarlayan gebelik kayıpları yaşayan hastaların rahim içi dokusu araştırılmalıdır. Embriyo tutunması sağlanırsa sağlıklı bir gebelik süreci sağlanabildiği gibi bebek sahibi olma imkanı da artar.
ERA Testi Yaptırmak için Merkez Seçiminde Nelere Dikkat Edilmelidir?
ERA testi, laboratuvar ortamında dokunun incelenmesini içeriyor. Bu nedenle test için seçilen merkezin laboratuvar ortamlarının gelişmiş olması beklenir. Ayrıca, bu testin çiftlere sağladığı başarının sınırlandırılmaması için merkezin donmuş embriyo transferlerinde başarı oranının yüksek olması gerekir.
ERA testi kapsamında doku alma aşamasında ameliyathane ortamı daha hijyenik olacağından dolayı tamamen steril bir ortamda işlem yapılır. Bu nedenle seçeceğiniz merkezin anestezi uzmanına sahip olması ve bu testi ofis ortamından ziyade ameliyathane ortamında yapıyor olması çok önemlidir.