Emma ve Alice Testleri

İster doğal yollarla ister tüp bebek tedavisiyle olsun, gebe kalma sürecinin başlaması için en önemli faktör embriyonun kalitesidir. Ancak, bazı durumlarda embriyo kalitesi ne kadar düzgün olursa olsun anne rahminde tutunamaz ve gebelik süreci başlayamaz. Bu nedenle rahim yapısının incelenmesi ve embriyo için doğru ortam olup olmadığının tespit edilmesi gerekir.

Sağlıklı bir rahim içerisinde hem yararlı hem de zararlı mikroplar bulunuyor. Laktobasil adı verilen faydalı mikroplar, gebeliğin başlaması ve embriyonun rahme tutunmasını sağlıyor. Zararlı mikroplar ise embriyonun rahim içerinde duramamasını ve bu nedenle de gebe kalma ihtimalinin azalmasını tetikliyor. Gebe kalma sürecinden önce anne rahmindeki bu yararlı ve zararlı mikropların tespit edilmesi gerekiyor.

 

Emma Testi Nedir?

Emma testi, rahim içerisinde bulunan laktobasil benzeri yararlı mikroorganizmaların ve embriyo tutunmasını engelleyen zararlıların tespit edilmesi için yapılan bir testtir. Bu test sayesinde gebeliğin başlaması için gereken yararlı mikropların rahimde yeterince bulunup bulunmadığı tespit edilir. Eğer Emma testi sonucunda rahimde gerekli yararlı mikroplar yeterli miktarda yoksa doktor tarafından ek bir tedaviye başlanılır.

Embriyonun rahme tutunması için mikrobiyolojik çeşitlilik oldukça önemlidir. Hiçbir zaman rahimde yalnızca yararlı mikroplar bulunmaz. Zararlılar da bulunur. Ancak burada önemli olan nokta bu oranın normal seviyelerde olup olmadığıdır. Emma Testi ile zararlı mikroorganizmaların yüzdesi de tespit edilir. Ortaya çıkan sonuçlara göre ilaç tedavisi uygulanabilir.

 

Emma Testi Nasıl Yapılır?

Emma testi, rahmin iç yapısı ile alakalı bilgi vermesi beklenen en önemli testlerden biridir. Bu nedenle rahmin iç kısmına ulaşılması gerekir. Rahim içerisinden biyopsi yapılır. Alınan örnek bir laboratuvar ortamında incelenir ve DNA analizi ile detaylı mikrobiyota değerlendirmesi yapılır. Bu sayede annenin bakteriyel florasının normal olup olmadığı tartışılabilir.

 

Alice Testi Nedir?

Anne rahminden kaynaklı embriyonun tutunamaması probleminde tek unsur mikrop yüzdeleri değildir. Rahim içerisinde kronik endometrit, yani rahim iç zarı iltihabına neden olan bakterilerin varlığı söz konusu olabilir. Hasta, cinsel ilişki yoluyla bulaşan hastalıklara sahip olabilir.

Yapılan araştırmalara göre gebe kalamayan hastaların %30’unda endometrit problemi olduğu gözlenmiştir. Teşhis, histeroskopi yöntemiyle sağlanabilir. Antibiyotik tedavisi bu süreçteki en etkili yöntemdir.

Alice testi sonrasında birçok bakterinin rahimdeki yüzdesine ulaşılır. Bunlar; klamidya, bel soğukluğu, üretrit, mikroplazma, entrobakter ve daha birçok bakteri olarak sıralanabilir.

 

Alice Testi Nasıl Yapılır?

Alice testi, Emma testi gibi rahim içinden alınan dokunun laboratuvar ortamında incelenmesi ile yapılır. Genellikle adetten sonraki 15. veya 25. gün örnekler alınır. Testin gebelik için olumsuz çıkmasıyla doktor tarafından tedavi süreci başlatılıyor.

 

Emma ve Alice Testleri Gebe Kalma Sürecini Nasıl Etkiler?

Tüp bebek tedavisi, anne – babaların neden doğal yollarla çocuk sahibi olamadıklarını araştıran ve buna çözüm bulan bir yöntemdir. Tüp bebek tedavisinde rahme benzetilen inkübatörler içerisinde birçok embriyo bulunur. İçlerinden en kaliteli olan seçilerek anne karnına transfer edilir. En kalitelisinin tercih edilmesinin sebebi, embriyonun rahme tutunabilmesini sağlamak ve gebelik sürecini başlatmaktır. Ancak bazı durumlarda embriyonun ne olursa olsun anne rahmine tutunamamasının sebebi embriyonun kalitesiz olması değil anne rahminde bulunan sorunlardır. Çok basit bir çözümü bulunsa da daha önce gebe kalmaya çalışmamış kadınların bazı sorunları anlayabilmesi mümkün değildir. Bu nedenle tüp bebek tedavisinde anne rahmi de araştırılır. İşte bu araştırmanın yapıldığı ve rahim içi hakkında fikir sahibi olunduğu testler Emma ve Alice testleridir. Bu testler sayesinde embriyoya muhteşem bir ortam hazırlamanın ilk kapısı açılmış olur.