Çocuk sahibi olmak isteyen çiftler, doğal yollardan bu amaca ulaşamadıklarında tüp bebek yöntemine başvururlar. Klasik tüp bebek tedavisinde anneden alınan yumurta ile babadan alınan sperm inkübatör adı verilen özel yapılar içerisinde döllenerek geliştirilir. Rahmi taklit eden inkübatörler içerisinde embriyo elde edilir. Mecburi gelişim kontrolleri yapılması için döllenmiş yumurta ve embriyolar laboratuvar ortamında dışarı alınır. Kontroller tamamlandıktan sonra tekrar inkübatöre yerleştirilir. Bu işlem gebe kalma süresi boyunca birçok kez tekrar edilirken inkübatör kapağı defalarca kez açılıp kapanır. Kapağın açılıp kapanması esnasında embriyolar küçük de olsa bir şoka maruz kalır. Bu nedenle klasik yöntemlerde embriyonun şoka uğraması ve kontrol saatleri dışında embriyoların gözlenememesi gibi bazı sorunlar ortaya çıkar. Gelişen teknoloji bu sorunlar karşısında embriyoskop uygulamasını ortaya çıkartmıştır.
Embriyoskop Uygulaması Nedir?
Embriyoskop uygulamasında, embriyolar inkübatör benzeri ortamlarda tutulur. Klasik yöntemden farkı ise inkübatör bölümü içerisinde devamlı olarak kayıt alan mikroskobik bir kameranın bulunmasıdır. Bu sayede embriyonun gelişimi düzenli olarak kontrol edilebilir ve transfer için en kaliteli embriyo seçilebilir.
Teknolojinin tüp bebek tedavisinde geldiği son nokta olan embriyoskop uygulaması, birçok tüp bebek merkezi ve özel hastanelerde yapılan bir işlemdir. Hastaların bu konuda seçim yaparken donanımlı ve tecrübeli merkezleri veya hastaneleri seçmesi tavsiye edilir. Bu sayede, yıpratıcı olan süreç sizler için heyecanlı bir bekleyişe dönüşür.
Embrisyoskop Uygulamasının Avantajları Nelerdir?
Embriyoskop, tüp bebek tedavisinde gebelikle sonuçlanacak kaliteli ve doğru embriyo seçim şansını arttırır. Çünkü, embriyonun sağlıklı bir şekilde gelişimi gebelik sürecini etkileyen en önemli faktördür. Klasik yöntemde embriyo her zaman kontrol edilemediğinden dolayı doğru embriyo seçme oranı düşerken embriyoskopide düzenli olarak kontrol edilen embriyolarla gebe kalma olasılığı artar. Bölünme zamanı kesin olarak tespit edilebilir.
Klasik tüp bebek yönteminde inkübatör kapağı açıldığında doktor incelemesi için çok uzun süreler bulunmaz. Ancak embriyoskop uygulamasında devamlı kayıt alan mikroskobik kameralar mevcuttur. Böylelikle doktor uygun gördüğü takdirde birçok defa embriyo hareketlerini inceleyebilir. Dilerse başka hekimlerden de tavsiye alma fırsatı yakalar. Bu durumda da insan hatasından doğabilecek sorunlar en aza indirgenir.
Doğal yollardan oluşan hamilelikte embriyo rahim haricinde dış ortamlarla herhangi bir temasta bulunmaz. Tüp bebek tedavisinde de amaçlanan yöntem esas olarak dış ortamla temasın kesilmesidir. Klasik tüp bebek tedavisinde embriyonun incelenmesi için birçok kez dış ortamla maruziyet söz konusudur. Bu durumda da embriyo şoka uğrayabilir ve gebe kalma olasılığı azalır. Embriyoskop işleminde embriyonun inkübatör içerisinde kaldığı dönemde dış ortamla temasta bulunması gerekmez ve beyaz ışık embriyoya nüfuz etmez. Bu sayede rahmin taklit edildiği inkübatör içerisinde gelişimini gerçekleştirir.
Embriyoskop Hangi Durumlarda Tercih Edilmelidir?
Tüp bebek tedavisi hem anne hem de baba açısından stresli ve zor bir dönemdir. Sonuçların beklenmesi, başarıyla sonuçlanıp sonuçlanmayacağı gibi sorunlar gün yüzüne çıkar. Bu nedenle, klasik yöntemlere nazaran başarı olasılığı daha yüksek olan embriyoskop uygulaması, tüp bebek tedavisine başvuran her tip hastada uygulanabilme özelliği mevcuttur. Embriyoskop için özel bir kriter bulunmaz. Ayrıca, başarısız tüp bebek tedavisi geçmişi bulunan hastalarda detaylı inceleme yapılmasına da olanak tanır.
Embriyoskop Uygulamasının Gebe Kalma Üzerindeki Başarısı Nedir?
Embriyoskop, embriyo transferi için canlı kalma ve tutunabilme konusunda en başarılı embriyoyu seçme şansını yaratır. Bu sayede, bebek bekleyen çiftler için yüksek gebelik oranları elde edilir. Gebe kalma sürecinde en başarılı yöntemlerin başında gelmektedir.