Adet Düzensizliği
Kadınlarda üreme çağına girilen yaşlardan menopoz dönemine kadar ortalama her 28 günde bir vajinal kanamalar görülür. Adet döngüsü ya da regl olarak adlandırılan bu kanamalar kadın üreme sisteminin yenilenmesi sonucu gerçekleşir. Adet döngüsü kanamanın ilk gününden başlayıp diğer kanamanın başladığı güne kadar geçen süre olarak hesaplanır. Genellikle 21 ve 35 gün arasında değişen bir döngüdür. Bu sürenin dışında görülen kanamalar adet düzensizliği olarak ifade edilir.
Adet Düzensizliği Nedir?
Adet düzensizliği her kadının yaşayabileceği bir durumdur. Her ay düzenli olarak 28 günde bir tekrarlayan adet döngüsünün normalden daha erken ya da geç olması adet düzensizliği anlamına gelir. Kişinin adet düzensizliğini tespit edebilmesi için adet kanamasının ilk gününü ve sonraki regl gününün başlangıcını not etmesi gerekir. Sonraki periyotta ilk kanama 21 günden önce veya 35 günden fazla zamanda gerçekleştiyse bu durum adet düzensizliği olduğunu gösterebilir.
Bunların yanında 3 ay veya daha fazla sürede kanama görülmemesi, kanama süresi ve kanama miktarının normalden az ya da çok olması ve adet dönemi dışında kanama görülmesi de adet düzensizliği olarak tanımlanabilir.
Adet Düzensizliğini Etkileyen Bozukluklar
- Hipermenore: Kanama miktarının normalden fazla olması
- Hipomenore: Kanama miktarının normalden az olması
- Menometroraji: Düzensiz aralıklarla görülen fazla miktarda kanama
- Menoraji: Adet süresinin uzaması
- Metroraji: Adet kanamasının düzensiz aralıklarla oluşması
- Oligomenore: İki adet döngüsünün 35 günden fazla olması. Seyrek adet görme.
- Polimenore: İki adet döngüsünün 21 günden daha az olması. Sık adet görme.
Adet Düzensizliği Neden Olur?
Adet düzensizliği nedenleri birçok farklı sebepten kaynaklanabilir ve kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Genellikle hormonal değişikliklerden kaynaklanan adet düzensizliğinin menopoz, diyabet, depresyon, sigara kullanımı, dış gebelik, yumurtalık kistleri, myom, polip, rahim ve yumurtalık kanserleri gibi daha farklı nedenleri de olabilir.
Adet Düzensizliği Belirtileri
Adet düzensizliği belirtileri arasında en çok fark edilen iki periyot arasındaki süre farkıdır. 21 ve 35 günden daha farklı sürelerde gerçekleşen kanamalar adet düzensizliği belirtisi olarak kabul edilir. Bunun dışında bazı adet düzensizliği belirtileri şöyledir:
- Adet kanamasının 2 günden az ya da 7 günden fazla sürmesi
- Kanamanın normalden daha şiddetli olması
- Kansızlık
- Baş dönmesi
- Normalden daha sık veya daha az adet görmek diğer belirtiler arasında sayılabilir.
Adet Düzensizliği Tedavisi
Adet düzensizliği tedavisi için hastalığa sebep olan etkenlerin tespit edilmesi ve uygun tedavi yönteminin belirlenmesi gerekir. Adet düzensizliği nedenini belirlemek için yapılan jinekolojik muayeneler, testler ve radyolojik tetkikler sonrası ilaçlı ya da cerrahi müdahale tedavi yöntemi belirlenir.
Myom veya polip gibi sebeplerden kaynaklanan durumlarda adet düzensizliği tedavisinde kapalı ameliyat yöntemi yani laparoskopi uygulanır. Bunların dışındaki nedenlerden kaynaklanan rahatsızlıklarda daha çok hormon dengesini sağlamak ve adet düzensizliğini gidermek için adet düzensizliği ilaçları kullanılır.